22 Kas 2013

DOWN SENDROMU BİR HASTALIK DEĞİLDİR


Merhaba,

Sizlere bugün biraz Down Sendromundan bahsetmek istiyorum. Down sendromu bir çoğumuzun duyduğu ama tam anlamıyla bilmediğimiz bir genetik bir farklılık.

Yeni nesil anneler bu sözcükle hamilelikleri sırasında mutlaka karşılaşıyorlar. Gebelik sırasında doktor çocuğun ense kalınlığını ölçerek ve yaptırmanızı istediği kan testiyle hastalığın olup olmadığı hakkında yorum yapabiliyor. Her yaşın ve belli alışkanlıkların test sonuçları harmanlaması sonucunda oluşan yüzdeler size bir fikir veriyor. Kan testi yapılması şart. Anne yaşının büyüklüğü riski arttıran nedenlerin başında geliyor.


En genel tanımı ile Down Sendromu çocuğunuzun hücrelerinin 46 kromozon yerine 47 kromozona sahip olması. Bu bir hastalık değil genetik farklılık. Görünümleri biraz farklı olabilir, bazı hastalıkları olabilir. Bu hastalıkların en sık karşılaşılanları, reflü, sık tekrarlayan kulak enfeksiyonları, trioid bozukluğu ve kalp yetmezliğidir.

Down Sendromu, anne yada baba ile ilgili, hamilelik sırasında ya da öncesinde oluşan herhangi bir durumla ilgili değildir. Ayrıca Down Sendromlu çocuklarında kendilerine has duygu ve düşünceleri vardır. Öğrenme zorlukları yaşayabilirler. Ancak erken teşhis, aile ve tıp desteği ile normal hayata daha kolay uyum sağlayabilirler.

Down Sendromlu bebekler doğduklarında, farklı bir yüz görünümüne sahiptir. Ense kalın ve kısadır. El ayasını ortadan ikiye bölen tek bir çizgi vardır. Anormal yapı ve düşük yerleşimli kulak kepçelerine sahiptirler. Bazen dil normal konuşmayı engelleyecek kadar geniş olabilir. Boy ve kiloları akranlarına göre daha düşük olabilir, daha zor öğrenebilirler, problem çözme ve karar vermede zorlanabilirler.

Down Sendromlu çocukları, diğer çocuklardan uzak tutmamak gerekir. Aksine sosyal ortamlara girmesi sağlanmalı, eğitici oyuncaklarla oynaması desteklenmelidir. Bu şekilde gelişimlerine de katkı sağlamış olursunuz. Meslek sahibi olabilirler.

Down Sendromu ile ilgili bir çok araştırma yapılıyor ama şu an için kesin tedavisi ya da önlenebilmesi mümkün değil. Down Sendromlu insanlar ortalama 47 yaşına kadar yaşarlar ve bu yaşa kadar yaşayanların çoğunda Alzheimer hastalığı olur.

Down Sendromlu çocukların, diğer çocuklarla aynı okula gitmesi yasal olarak mümkün ancak bir çok çocuk, çevre baskısı nedeniyle devam edemiyor. Onlara karşı daha anlayışlı olmalıyız. Eğer çocuğumuzun okulunda böyle bir arkadaşı varsa, ona bunun genetik bir bozukluk olduğunu anlayacağı bir dilde anlatmalıyız.


Sizlere verebileceğim bilgiler bunlar. Unutmayın her şey inanç ve hoşgörüyle başlar.

Down sendromlu çocukların gelişim tablosu ve daha detaylı bilgilenmek isterseniz Buraya Tık Tık

Sevgilerimle

Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...