27 Mar 2018

Ev Turşusu Yapmanın 9 Kuralı ve Turşu Tarifi




Merhaba,
Artık hepimiz turşunun faydalarını biliyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şeyin turşuyu dışarıdan satın almak değil, evde yapmak olduğunu düşünüyorum. Çünkü ne yazık ki katkı maddesi katılan turşular sağlığımıza faydadan çok zarar getirebilir.

Bağışıklığı güçlendirmeden kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya dek birçok faydası olan ev turşusu, içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30’a varan oranda azaltıyormuş.

Bu konuda Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan 'ın bilgilendirme mailini sizlerle de paylaşmak istedim. Aslında bende bilmeden doğru yapıyormışum kendimle gurur duydum :)

Ezik besinlerden kaçının

Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı. Çünkü bu tür sebze/meyvelerde zararlı bakteriler bulunabilir, turşunun oluşması esnasında yararlı bakterilerin oluşmasını /çalışmasını engelleyebilir ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilecek zararlı bakterilerin veya onların toksinlerinin besinden uzaklaştırılmasına engel olur.

Plastik yerine cam kavanoz kullanın

Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Kabı ve besinleri çok iyi temizleyin

Turşu yapılırken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamalı. Aksi halde fermantasyonun/ mayalanmanın sağlıklı oluşmasını engeller.

Tuzuna dikkat edin

Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.

Kaya tuzu ile hazırlayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir” diyor.

İçme suyu kullanın

Turşusu hazırlanacak besinler iyice temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.

Limon tuzu ve sirke koyun

Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.

Karanlıkta bekletin, süresine dikkat edin

Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli. Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı.

Beyaz tabakayı hemen alın

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor” diyor.

Geçtiğimiz haftalarda yaptığım karışık turşunun tarifini de buraya ekleyerek kaçayım :)


Malzemeler ve Yapılışı

Size öyle şu kadar lahana şu kadar biber demeyeceğim. Canınızın istediği kadar, belki evde kalanlardan ya da tezgahta görüpte beğendiğiniz ürünlerden aldığınız kadar, havuç, biber, lahana, acur, salatalık alıp bir güzel yıkayın.

Havuçları, lahanaları doğrayın. Biberlerin dalını küçültüp altından ufak bir çizik atın. Acur yada salatalığınızı bir çatal yardımı ile delin.

Ardından bir kaba, temiz içme suyu, bir miktar kaya tuzu ve sirkeyi  ekleyin. Mesela 1 lt. suya yarım su bardağı sirke gibi. Tuz da yaklaşık 3 yemek kaşığı uygun oluyor. Tadını kontrol ederek tuz yada sirkede eksiklik varsa damak zevkinize göre ayarlayın (çok tuz yada sirke olursa çabuk erir malzemeleriniz) Turşu malzemesinin ağırlığı kadar hazırladığınız turşu suyundan koyarsanız o da doğru bir ölçü oluyor. 

Lahanayı haşlayan veya bir gece önceden tuz ile ovup bekletenler varmış. Ben bu iki yöntemi de denemedim. Hem o kadar vaktim yoktu hem de biraz sert severim :)

Bir saat kadar bu suyun içinde malzemelerinizi beklettikten sonra bir cam kaba alın. Üzerine suyunu ekleyin. Aralarına 1-2 tane sarımsak koyabilirsiniz. Kabı şçyle bir sallayın ki içindeki havası çıksın. 

Ardından ağzını kapatarak karanlık bir yere alın

Denerseniz afiyet olsun, şimdiden ellerinize sağlık :)

Sevgiler

Şafak

21 Mar 2018

Öykülerle İnsanları Yönet Kitap Yorumu



Merhaba,

Nasılsınız? Yeni bir kitap yorumu ile sizlerleyim. Kitabımız Minval Yayınları tarıfından yayımlanan Vedat Kızlıer 'e ait "Öykülerle İnsanları Yönet " kitabı.

Kitabımız, öykülerle, yaşanmışlıklarla, bilge insanları sözleri ile insanları kişisel gelişim konusunda insanlara bilgiler veren bir kitap. Normalde kişisel gelişim kitaplarını pek sevmem ve okumam. Bunun nedeni, insan doğasının tabanda aynı olmasına karşın, mekan , zaman ve yaşanmışlıklar nedeni ile farklı olması. Bu nedenle hiç bir kişisel gelişim kitabının tam reçeteyi verdiğine inanmıyorum. 

Öykülerle İnsanlarla Yönet kitabı bize reçete vermekten, şunu şöyle yap, böyle yap gibi öğütler vermekten uzak. Beden dili, Etkili İletişim, Çatışma Yönetimi, Duygusal Zeka, Liderlik, Stres yönetimi, Motivasyon, İş,aile,dostluk ana başlıkları altında hem bilgi veriyor hemde öykülerle okuduğunuzu daha iyi anlamanızı sağlıyor. Ayrıca bölüm sonlarındaki testlerle kendinizi daha yakından tanıyorsunuz.

Öykülerle İnsanları Yönet kitabı ilk satırından itibaren sizi içine alıyor. Kitap arkasındaki bir paragraf o kadar hoşuma gitti ki, işte bir çok kişinin neden bu kadar bencil ve bilmiş olduğunu son cümle de bulmak mümkün.
" Eğer herşeyi bilmeyenlerdensen aramıza hoş geldin... Eğer her şeyi bilenlerdensen yine aramıza hoş geldin. Çünkü bilmediğin o kadar çok şey var ki..."

Herkes herşeyi bildiğini düşündüğü için dünya böyle. Çatışmaların ve anlaşmazlıkların çıkış nedeni bu.




"Başarıyı, otomobilimizin ve maaşımızın büyüklüğü ile değil, insanlığa hizmetimizin ve insanlarla ilişkimizin niteliği ile değerlendirmeliyiz. " Dr. Martin Luther Kingn


Bir çok insan kendini sahip oldukları ile değerlendiriyor. Tabi insanlarda karşılarındakin aynı şekilde. Ye kürküm ye devri son sürat devam ediyor anlayacağınız. Oysa kitapta kazlar ile ilgili bir bilgi var ki, keşke insanlar kaz gibi olsa dedirtti bana :)

Kitap 215 sayfa. Alın okuyun. İnanın pişman olmazsınız.

Bir başka yazıda görüşmek üzere

Sevgiler
Şafak

20 Mar 2018

Julio Lowski Deri Cüzdanlar



Merhaba, 
Bugün sizlere Sevgili fatma'nın etkinliğinde tanıştığım bir marka ile merhaba demek istiyorum Julio Lowski şu an kadın ve erkekler için cüzdan, çanta ve kartlık kategorileri ile hizmet vermekte. Ancak yakın zamanda kemer ve aksesuar ürünleri ile de çalışmalarına devam edecek. 

Bana hediye edilen cüzdan sevdiğim renklerden kahverengiydi. Kendi özel kutusu içinde geliyor.



Ön tarafında kart ve küçük kimlikleriniz için kullanabileceğiniz bir bölüm var. Diğer tarafında ise, hem bozuk para hem de kağıt paralarınız için kullanabileceğiniz fermuarlı bir bölüm mevcut. Ayrıca arkasında yine küçük bir fermuarlı bölüm var.


1.sınıf el işçiliği ile üretilen cüzdanlar oksitlenmeye karşı fermuar ile üretiliyor. Şu an sitede %50 civarında indirim mevcut. 

Sizin için hoşuna gidebileceğini düşündüğüm birkaç model daha eklemek istiyorum.



faturalı olarak satın aldığınız ürünleri, 14 gün içinde iade edebiliyorsunuz. Kapıda nakit ödeme, Kapıda kredi kartı ile ödeme ve Sitede taksit seçenekleri satın alabiliyorsunuz. Ayrıca N11'dende satış yapıyorlar.   

Ben gelir gelmez kullanmaya başladım. Şu an için çok memnunum. Dikişler vb. oldukça düzgün üretilmiş. Türk firması olmasına da ayrıca çok sevindi. İlerleyen zamanlarda ürün model ve kategorilerini çoğaltmalarını dilerim.

Bir başka yazıda görüşmek üzere,

Sevgiler

19 Mar 2018

Pronevo Probiyotik Ürünler


Herkese merhaba,

Biliyorsunuz probiyotikler sağlımıza yararlı bakteriler. Artık bir çok yerde probiyotik kullanmaya çalışıyoruz. İlk defa bir temizlik ürününde görünce şaşırdım. Pronevo Probiyotikleri; GDO uygulanmamış organik bir ürünmüş. 


Spreyi kullandım normalde oda spreyleri beni rahatsız ederken bu spreyde herhangi bir rahatsızlık hissetmedim. İlk hafta günde iki defa olabildiğince yüksekten, tetik mekanizmasına basılı tutarak odaya püskürtme yapın. Sonraki haftadan itibaren 2-3 günde bir defa uygulayabiliyorsunuz. 



Kimyasal temizlik ürünleri temizliğin yapıldığı gün ortamdaki bütün bakteri ve tozu temizler. Fakat aynı gün içerisinde kirlenme ve tozlanma başlar. 

Firma diyor ki; 

Pronevo temizlik ürünleri içeriğindeki probiyotiklerle 3 gün boyunca temizliğe devam ederler. Bu sayede yüzeylerde hem kötü bakteri oluşumu engellenir hem de ev tozu oluşumu minimum seviyede gerçekleşir.

Bu da ne kadar temizlik yaprsak yapalım, gözle görülmeyen canlılarla savaşmamız için bize yardımcı olabileceği anlamına geliyor. 

Temizlik ürünlerini kulanırken de, ister püskürtme yöntemini isterdeniz de, bez ile kulanım yöntemini deneyebilirsiniz. 

Ürünlerin kullanımı ve datyalı bilgi için Pronevo Ürünlerimiz bölümünden sayfasını inceleyebilirsiniz.

Ürünleri satın almak isterseniz, Pronevo Online Satış adresinden temin edebilirsiniz. 

İçinizde Pronevo ürünleri kullanan var mı? Düşüncelerinizi merak ediyorum.

Bir başla yazıda görüşmek üzere

Sevgiler,

Şafak 

13 Mar 2018

Agarta Bitkisel Kozmetik Ürünleri


Merhaba,

Bugün sizlere Agarta Bitkisel Kozmetik firmasndan bahsetmek istiyorum. Firma Ankara’da kurulmuş ve geniş ürün çeşitliliği var. Hem yurt içinde hem yurt dışında önemli pazara açılmış olan firmanın tesisi ülkemizde bulunuyor. doğal bitki özleri ve bitkisel yağlar ile ürünlerini tasarladığı ve hijyenik ortamlarda prosedür ve standartlara uygun şekilde üretim yaptığı bilgisini web sitelerinde paylaşmışlar. 
Firmanın ürün gamında, Diş macunları, Doğal Cilt Bakım ve Güneş Ürünleri , kremler, şampuanlar, cilt bakım sabunları, güzellik sabunları ve sıvı sabunlar var. 
Benim deneme fırsatı bulduğum ürünler güzellik sabunları  ve Doğal Aloe Vera Nemlendirici Cilt Kremi oldu. 



Öncelikle şunu söyleyeyim, güzellik sabunlarının kokusu bir harika. Sls, sles, sülfat, paraben, fitalat, fosfat, silikon, koruyucu, katkı maddesi içermediği belirtilmiş. Palmiye Sabunu, Yasemin Sabunu, Yosun Özlü Sabun, Aloe Vera Sabunu, Bıttım Sabunu, Lavanta Sabunu, Kükürt Sabunu, Çayağacı Sabunu, Hamam Sabunu, Argan Sabunu, Defne Sabunu, Akvaryum Sabunu, Zeytinyağlı Sabun, Ardıç Katranı Sabunu, Shea Butter Sabunu, Gül Sabunu, Ayn-ı Safa Sabunu ve Keçi Sütü Sabunu çeşitleri var. Ve sabunlar el yapımı.


Vücut bakım kremi ise parabensiz ve hayvansal yağ barındırmama özelliği ile öne çıkıyor. Bir çok krem sürüldükten sonra yağlı his bırakmaya devam ediyor ve ben bunu hiç sevmiyorum. Bu kremi ise ellerimde kullandım ve çabuk emilerek, yağlı his bırakmadı. İçeriğindeki aloe vera da zaten tahriş etmiyor ve rahatlama sağlıyor.
Ürünleri şu an aktarlardan ve Lokman Hekim ezcanelerinden satın alabiliyorsunuz. Ayrıca bazı online satış sitelerinde de satışı mevcut. Ülke genelinde bayilik de vermekteler. Bun için web siteleri üzerinden kendilerine ulaşmak mümkün.

Sizlerden Agarta Bitkisel Kozmetik ürünlerini kullanan var mı? Yorumlarınızı bekliyorum

Sevgiler

Şafak





12 Mar 2018

Gülsha.. Nadide Rosa Damascena Güllerinden Cildimize




Merhaba,

Gülsuyu sever misiniz? Ben severim. Çünkü kozmetik ürünleri yokken kadınlar güzelleşmek için bitkileri kullanırlardı. Gül suyu da bunların başında geliyordu. Bugün size Gülsha markasının ürünlerinden bahsetmek istiyorum. Çünkü doğal Gül suyu ve Gül yağı bulmak pek kolay değil. 

gülsha, gülsuyu ve gülyağını nadide Rosa Damascena güllerinden elde eder

gülsha, Isparta gülü olarak da bilinen Rosa Damascena güllerini gülyağı ve gülsuyu üretiminde kullanılır. gülsha ürünlerine kalitesini veren Rosa Damascena’nın kokusu ve görüntüsü, dayanılmaz güzelliktedir. Yılda sadece bir defa ürün veren Isparta gülleri, Mayıs ayında tomurcuklanmaya başlar, Haziran ayının ortalarında ise hasadın tamamlanması gerekir. gülsha, üretim sürecinde en kaliteli Isparta güllerini işleme alır. Güller özel hasır çuvallarla toplanır ve damıtılma işleminin yapılacağı fabrikaya götürülür. Fabrikaya ulaştıktan sonraki altı saat içinde damıtma işlemi başlar. Su ısınıp buharlaşmaya başladığında güllerden öz su ve öz yağ elde edilmeye başlanır. Damıtma işlemi 1 ile 1,5 saat arasında son bulur. Üretimden geriye kalan yapraklar ve posa çöpe atılmaz ve toprak için gübre olarak kullanılır.

1965 yılından beri gül üreten ve Isparta’nın en eski gül üreticilerinden olan Gürkan ailesi, dünyanın çeşitli ülkelerindeki kozmetik ve parfüm firmalarına ham madde temin ediyor. Ailenin 3. kuşak temsilcisi Gülşah Gürkan, gülün benzersiz faydaları hakkında edindiği tecrübeden faydalanarak gülsha markasını oluşturuyor. Gülşah Gürkan, önde gelen Fransız cilt bakım uzmanlarıyla sürdürdüğü yoğun çalışmalar sonucunda, piyasaya doğal ve etkili bir cilt bakım serisi sunuyor. gülsha, gerçek gül özlerini kullanarak hazırladığı ürünleriyle, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde Isparta gülünün mucizevi özelliklerini tanıtıyor.

gülsha, cilt bakım serisinde yer alan gülsha Sakinleştirici Tam Gül Misel Suyu, gülsha Arındırıcı Gül Tozu, gülsha Tam Gülsuyu, gülsha Eşsiz Gül İksiri ve gülsha Gece Gül İksiri’yle cildi arındırıyor, tazeliyor ve yeniliyor. gülsha ürünleri paraben, alkol, SLS, mineral yağ, renklendirici ve parfüm içermiyor. Dermatolojik olarak test edilen ürünler, tüm cilt tiplerine uygundur.

gülsha Sakinleştirici Tam Gül Misel Suyu ve gülsha Arındırıcı Gül Tozu Cildi derinlemesine arındırır ve canlandırır

Gülsha Sakinleştirici Tam Gül Misel Suyu, cildi temizler, makyaj ve kirden arındırır. Rosa Damascena güllerinden damıtılan gülsuyu içerir. Tamamen doğal olduğu için cildin pH dengesini bozmadan temizler. Göz ve dudak bölgesinde rahatlıkla kullanılabilir. Tüm cilt tipleri için uygundur. Ciltte kaldığında tahriş etmez, bu nedenle durulamaya gerek kalmaz. Bir parça pamuk kullanarak kolayca cilde uygulanabilir.

gülsha Arındırıcı Gül Tozu, piyasadaki çoğu peeling ürününün aksine cildi tahriş etmez ve çizmez. Cildi, tıkanmış gözenekleri temizleyerek arındırır. İçerisindeki gülyağı nem verirken, pembe kil fazla yağı alır. gülsha Arındırıcı Gül Tozu ayrıca ciltteki lekeleri azaltmaya yardımcı olur. Böylece akne oluşumunu en aza indirger ve sülfat içermediğinden pH dengesini bozmaz. Erken yaşta cilt bakımına başlamak için en doğal ürünlerden biridir.

gülsha Arındırıcı Gül Tozu’nu tüm vücutta peeling için kullanabilirsiniz. Biraz gülyağı veya gülsuyu ekleyerek elinizin içinde ıslatıp, masaj yaparak uygulayın. İyice ovalarsanız tüm ölü deriden kurtulmuş olursunuz. Uygulama sonrası 5 dakika daha bekletip, soğuk suyla durulayın. Göz çevresinde kullanmaktan kaçının. Kullanımdan sonra cildinizi gülsha Eşsiz Gül İksiri ile nemlendirebilirsiniz. Düzenli kullanımda cildinizde yarattığı parlaklığı hissedeceksiniz.




gülsha Tam Gül Suyu içerisindeki gülyağı kaybetmeden şişelenir
Yüzyıllardır birçok kadın, geçmişten gelen gerçek güzelliği; gülü, cilt bakım rutininde kullanıyor. Milattan önce yaşamış, güzelliğiyle tanınan Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra bile gülsuyu ve gül yaprakları kullanırdı…

gülsha Tam Gülsuyu, Rosa Damascena’dan elde edilir ve içerisindeki doğal yağı ayrıştırılmadan şişelenir, bu yüzden piyasadaki diğer ürünlerden bir adım öndedir. Hiçbir katkı maddesi veya parfüm içermez. Tüm cilt tipleri için uygunluğu test edilmiştir. Çok yönlü kullanım özelliği sayesinde etkili bir üründür. gülsha Tam Gülsuyu, cildi nemlendirir, temizler ve canlandırır. Cildin doğal yapısını ve pH dengesini bozmaz. Gözenek görünümünü azaltır. Her yaş için uygun olan gülsha Tam Gülsuyu, gönül rahatlığıyla saçlarda ve vücutta kullanılabilir. Ayrıca doğal ve eşsiz kokusu sayesinde parfüm olarak da kullanılabilir.

gülsha Eşsiz Gül İksiri ve gülsha Gece Gül İksiri, cildi yağlandırmadan nemlendirir
gülsha Eşsiz Gül İksiri, cilde kaybettiği nemi geri kazandırır. İçinde bulunan gülyağı, gözenekleri tıkamadan yoğun nem sağlar. gülsha, yalnızca 1 litre doğal gülyağı elde etmek için, ortalama 4000 kilo gül yaprağını işlemden geçirir. Piyasadaki diğer ürünlerin aksine yapay renklendirici veya parfüm kullanmaz.

Gülyağı doğal antioksidanlar barındırdığından cildin ışıltısını korumaya ve cildi onarmaya yardım eder. Yaşlanmayla oluşabilecek kırışıklık görünümünü azaltmaya yardımcı olur, cilde esneklik kazandırır. Ayrıca çok iyi bir koruma kalkanı oluşturur. Tüm yüze ve boyun bölgesine uygulanabileceği gibi, vücutta da kullanılabilir. Tüm cilt tipleri için uygundur. Makyaj altına kullanabilir ve toniğe eklenerek yüze uygulanabilir. Göz çevresi kullanımına da uygundur.

gülsha Gece Gül İksiri, zamanla oluşabilecek kırışıkları ve sarkmaları önler, sıkı ve tazelenmiş bir cilt sağlar. Ayrıca yüz kontürünü şekillendirmeye yardımcı olur. İçinde barındırdığı yüksek kalite hyaluronik asitle harmanlanmış gülyağı sebebiyle gece kullanımı önerilir.

Ayrıntılı bilgi için: https://www.gulsha.com.tr/urunler/tam-gul-suyu/ adresine bakabilirsiniz.

Sevgiler

Şafak


Aile Şirketlerinin Ortalama Ömrü 25 Yıl





İş dünyasının liderleri, “Değişim Dinamikleri” toplantısında buluştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Çiftçi,
“Aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl”

Ülkemizdeki işletmelerin %95’ni oluşturan aile şirketlerinin ortalama ömrünün 25 yıl olduğuna işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Çiftçi, “Türkiye’deki aile şirketlerinin %30’u 2. kuşak, %12'si 3. kuşak ve %3’ü 4. kuşağa geçebiliyor. Aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl. Şirketlerin ömrünü uzatmak için, kuşak çatışmasının önüne geçmek, kurumsallaşmak ve sürdürülebilir bir şekilde bu grafiği korumak gerekiyor. Bu noktada şirketlerle beraber, aileyi de kurumsallaştırabilirsek, profesyonel bir yaklaşımla sürdürülebilir bir aile şirketi oluşturmak daha mümkün olabilecek” dedi.
Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi tarafından, 4.’sü düzenlenen “Büyüme ve Kurumsallaşma Sürecinde Değişim Yönetimi” konulu toplantı, iş dünyasının liderlerini geçtiğimiz gün Çırağan Sarayı’nda buluşturdu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Çiftçi, İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder, Uyumsoft Genel Müdürü Hüseyin Şahin, Gezer Ayakkabı Kurumsal Yönetim ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Şen, Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Tuğrul, Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal’ın aralarında bulunduğu işadamları; Değişim Dinamikleri Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Erdemir ve Değişim Dinamikleri Genel Müdürü Ahmet Nedim Erdemir’in organize ettiği toplantıda  bir araya geldi. Gezer Ayakkabı, Uyumsoft AŞ’nin aralarında bulunduğu sponsorların katkılarıyla yapılan ve gün boyu süren panellerde, aile şirketlerinde büyüme ve kurumsallaşmanın getirdiği değişimin yönetimi, intikal yönetimi, insan kaynakları, mali değişim, hukuki değişim, marka ve kurumsal iletişim süreçleri gibi birçok konu ele alınarak, masaya yatırıldı.

Çiftçi, “Değişime uyum sağlayıp, yönetenler ayakta kalabilir”

Bilgiye önce ulaşıp, değer katabilmenin önemine işaret eden Fatih Çiftçi, “Bir ulusun zenginliği, rekabetçiliğinin, inovasyon kapasitesinin ve endüstrisinin kalitesinin yükselmesine bağlıdır. Günümüz dünyasının rekabet üstünlüğü, büyük ölçüde bilgi ekonomisine dayanıyor. Artık zenginliğin kaynağı, yeni fikirler ile yeni fikirleri içeren ürün, hizmet ve çözüm de olacak. Değişen dünya şartlarına uyum sağlayanlar ve değişimi yönetenler ayakta kalabilir” dedi.  

Acar, “Destekler,  işletmeleri rehavete düşürmemeli”

Kamunun vermekte olduğu destekler hakkında değerlendirme yapan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Ahmet Cevat Acar,  “KOSGEB, yenilikçi girişimlere destek veriyor. Ancak bu destekler kimi zaman, şirketleri rehavete düşürme gibi bir handikap da yaratabiliyor. Yatırımları doğru yönetmek gerekir. Ülkemizdeki aile şirketlerinin geçmişleri uzun bir tarihe dayanmıyor, değişim süreçlerine adaptasyon gerekiyor” dedi.



Önder, "Yıkıcı dönüşüme hazır olmalıyız"

Teknolojideki gelişmeler, dijitalleşme, endüstri 4.0 vb ile yeni bir dönüşümün başladığını ifade eden Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder, “Bireylerin, şirketlerin ve ülkelerin, gelecek 5 – 10 yıl içerisindeki değişime hazırlanmaları gerekiyor. Değişim ve dönüşümün yıkıcı etkilerini azaltmak için, bugünden sürecin iyi algılanarak niteliklerini ve değerlerini ortaya çıkartıp, yol haritasının belirlenmesi lazımdır. Bu süreçte, yeni iş modelleri olacak ve değişim bu iş modellerini hayata geçiren liderlerle gerçekleşecek. Bugüne baktığımızda, gelişmenin temelinde üretim ve pazarlama olmakla birlikte, know-how ve danışmanlıklar, şirketlere kaldıraç etkisi yapmaktadırlar. Değişim Dinamikleri firmasının işletmelerde elde ettiği kurumsallığın üzerine, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) gerçekleştiğinde, kurumlardaki verimlilik, katma değerli olma, ölçeklenebilirlik gibi kavramlar artarak, iş süreçlerinin yönetimi daha etkin olmaktadır” dedi.

Yalçıntaş: “Kötü yönetim, şirketlerin batmasına neden oluyor”

Kötü yönetimlerin, işletmelerin batmasına neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, aile şirketlerinde nesilden nesile geçişin doğru yapılamaması ve yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle, birçok aile şirketinin faaliyetlerini sonlandırdığını belirti.
Grup olarak fındık, otomotiv, inşaat sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini kaydeden Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal ise, 4. kuşağa gittiklerini anlatarak, “Aile şirketlerinin geleceği için, zamanında tedbir alınamıyorsa, başarı kazanılmaz. Şirketler var oldukça, sürekli yenilenerek, kurumsallaşma tedbirlerini almalıdır” dedi.

11 Mar 2018

Bir Kadın Bin Hayat Blogger Buluşması Sponsorları


Merhaba,

Etkinlik anını bu yazımda sizlerle paylaşmıştım. İsterseniz gelin kalan sponsorlarımız kimlermiş onlara bir bakalım.




Lipoderm sadece güzellik merkezlerinde ve kliniklerde bulunan yaklaşık 40 senelik bir ilaç firması. hyaluronic asid içeren vücut nemlendiricisi. kuru ve normal ciltler için iki farklı ürün var. 



Hem çocuklara hem de ruhu çocuk olanlara 😘Keskin Color ürünleri. Biri mutlaka zevkinize göre olacak. Biz aramızda çocuklarla bölüştük bile. 





Agarta bitkisel kozmetik ile ilk defa tanıştım. Sabunların kokusu mis, Aloe Vera besleyici nemlendirici cilt kremi harika kokuyor, elime sürdüm yumuşacık oldu ve çabuk emildi. Saç ürünlerini bu ara deneyemiyorum ama diş macunu ilk fırsatta denenecekler arasına girdi bile.



Bu fiş fırçası için ihtiyacınız olan tek şey su 😍 @misoka.turkiye' nin  Mineral İyonik teknoloji ile üretilmiş diş fırçasını kullanmadan önce suya sokuyor, diş macunu kullanmadan dişlerinizi fırçalayor ve fırçanın bardakta bıraktığı iyon minerallerin dolu olduğu suyla ağzınızı çalkalıyorsunuz. Hem böylelikle küresel çevreyi de korumuş oluyorsunuz.




Bicadde.com bu hoş şalvarı hediye etmiş bana. Firma ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.



Saloon markası el sabunları ile bizlerleydi. Daha önce de kullandığım bir marka olduğundan rahatlıkla  tavsiye edebilirim.




Biliyorsunuz probiyotikler sağlımıza yararlı bakteriler. Artık bir çok yerde probiyotik kullanmaya çalışıyoruz. İlk defa bir temizlik ürününde görünce şaşırdım. Pronevo Probiyotikleri; GDO uygulanmamış organik bir ürünmüş. Spreyi kullandım normalde oda spreyleri beni rahatsız ederken bu spreyde herhangi bir rahatsızlık hissetmedim.


Çelik el sabunu daha önce duymuşmuydunuz. Ben etkinlik ile tanıştım. Ellerde kalan kötü kokuları gidermek için kullanılıyormuş. Zwilling ,  marka olarak bir çok mutfak gerecine sahip bir marka. Sitesini bir inceleyin.Ben bayıldım sizde bayılacaksınız. 





Mobil Dizayn telefon kılıfları satan bir firma. Siteden seçebildiğiniz gibi kendinizde özel yaptırabiliyorsunuz. Benim için sevgili oğullarımla olan bir telefon kılıfı hediye ettiler. Çok tatlıyız değil mi? 




Julio Lowski bu şık cüzdan ile bizimleydi. Hemen kullanmaya başladım bile.




Highgenic sevdiğim bir marka. Severek kullandığım silikonlu temizleyici ve sirkelim ile bizlerleydi. Bu arada bir de köpük ürünleri var ki mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyorum. 

Oldukça keyifli geçen etkinliğimizin detayları böyleydi. Umarım sizde okurken keyif almışsınızdır.

Bir başka yazıda tekrar görüşmek üzere,

Sevgiler
Şafak




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...