6 May 2014

POZİTİF DÜŞÜNCELER OYUN ATÖLYESİ



Merhaba,

Cumartesi günü Ege ile beraber düştük yine yollara. Bu sefer ki mekanımız Pozitif Düşünceler  Takımının ilk etkinliği olan Oyun Atölyesi'nin biz anneler için The Green Park Hotel - Bostancı'ydı. Biz anneler Atölye etkinliklerini yaparken çocuklarda Zürafa Ana Okulu öğretmenleri eşliğinde oyunlar oynayıp, aktiviteler yaptılar.





Önce size biraz oluşumdan bahsetmek istiyorum. Pozitif Düşünceler,  hem anne hem iş kadını olan 4 tatlı bayandan oluşuyor. Pozitif düşünceler hem kadın hem de annelerin ilgi alanına giren konularda, eğitim, atölye ve aktiviteler düzenliyor. Ayrıca Sosyal sorumluluk projesi  okul öncesi kitap, oyuncak ve malzeme kampanyasını da sürdürüyor. İlk olarak Şanlıurfa Deniz İlk öğretim okulu ana sınıfı için başarılı bir kampanya yaptılar ve hedefleri olan 1000 parça yardımı toplamayı başardılar.


Atölyede, Kurucu Biricik Nuray'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Nefes Koçu ve Kahkaha Yogası Lideri Aydan Ermiş koşulsuz çocukça kahkaha atma Yogası yaptırdı. Nefes egzersizleri yaptık. Doğru nefes almanın, insan vücudu için ne kadar önemli olduğundan, doğru nefes almanın mutluluk hormonlarını daha çok çalıştırdığından bahsetti. Gerçekten en eğlendiğim bölümdü diyebilirim. 

Anlattığı doğru nefes alma tekniklerini, orada tanıştığım ve beni takip ettiğini söyleyerek çok mutlu eden blogger arkadaşım Nuket öyle güzel anlatmış ki, üstüne yazmak istemedim :) Okumak için Tık Tık 



Aydan hanım, çok hoşuma giden bir cümle söyledi. "Nefes almak çok önemli, bizler hayata ilk nefesle merhaba deyip, son nefesle elveda diyoruz" Ne kadar doğru değil mi?

Aydan hanım hakkında daha çok bilgi almak ve Yoga eğitimlerine katılmak isterseniz Tık Tık

Kısa bir molanın ardından, Doğru Oyun ve Çocuğun Gelişimine Katkıları konusunda Esra A. Akalın ve Mine Topal'ın tavsiyelerini dinledik. Oyunun çocuk hayatında ki önemini vurguladılar. 


Oyun, çocuğun hiç kimseden öğrenemediği şeyleri kendi deneyimleyerek öğrenmesi demek. Çocukların hayal gücünü ve sosyal becerilerini geliştirir. Fiziksel ve duygusal gelişimini de destekler. Çocuğu oyun oynarken izlediğinizde onun sosyal yapısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Baskın kişilik mi, kıskanç mı, bencil mi, içine kapanık mı gibi. 

Çocuğunuz evde sıkıldığında, siz çözüm bulmazsanız kendi bulmak zorunda kalır ve fikir üretmeye başlar. TV ve bilgisayar oyunları, çocuğa uzun süreli kullandırılmamalı. Almanlar bu konuda bir hesaplama yapmış, bu formül kullanılabilir.

Yaş / 10 *60 Mesela bu formüle göre Ege 30 dakika tv seyretmeli. Ne yazık ki biz bu süreyi aşıyoruz :(

Çocuğunuzla oyun oynarken onun patron olmasına izin verin. Siz yönlendirici değil oynayan kişi olun. Ne oynarsanız oynayın sonu sarılma ile bitsin.

2. Molamızı verdik. Çocuklarımıza baktık. Hatta onların oyununa bizde katıldık ve tekrar salondaki yerimize döndük.



Bu sefer konumuz Çocuk Oyun ve Kitaptı. Bu sefer konuklarımız, Uzman Pedagog Belgin Temur, Çocuk kitabı yazarı Aytül Akal ve İyi Cüceler Kitabevi sahibesi Biranda Çoban'dı.

İtiraf ediyorum biz Ege ile kitap okuma işini rayına oturtamadık. Bir çok hikaye ve eğitici kitap almama karşı, kısa bir sürede sıkılıyor ve Lego ya da küçük figürleri ile oynamayı tercih ediyor. 

Onların anlattıklarımdan aldığım notlar ile şöyle.

Kitap okumak çocukları eğlendirirse sevdirir. Çocuklarda olmayan hiç bir duygu kitapta duyduğu ya da okuduğu için ortaya çıkmaz.

Kitap seçerken yaşa uygun olmasına dikkat etmek gerekir. Çocukların özellikleri farklı olsa da kitap üzerinde yazan yaş aralıkları genel olarak uygundur.

Renkli kitaplar sadece  okul öncesi çocuklar için uygun değildir sanıldığının aksine her yaş çocuk için uygundur.

Aileleri kitap seçerken kendi istekleri doğrultusunda değil, çocuğun ilgi duyduğu kitabı alma yolunu seçmelidir.

Kitapla oyunu bir araya getirirseniz kitabı sevdirmeniz kolaylaşabilir. Kitabı okurken hem siz hem de çocuğunuz keyif almalıdır. İyi bir çocuk kitabı yetişkinin de severek okuduğu kitaptır.

Kitabın sonunda ilgisini ölçmek ya da ilgilenmesini sağlamak için, en beğendiğin yerin resmini yap diyebilirsiniz. O resmi kitabın sonuna ya da ayrı bir albüm yaparak albüm yaprağına yapıştırabilirsiniz.  (Bu olayı, Aslan Dan'in maceraları isimli çizgi filmde yapıyorlar, nedenini şimdi anladım )

Okumaktan sıkılan çocuklar için 10-12 yaşına kadar siz okumaya devam edebilirsiniz. Çocuk okumayı öğrendiğinde artık okumayı biliyorsun kendin oku diye zorlamamalısınız.

Okuma alışkanlığı ve hızlandırması yapmak için sadece kitap şart değildir. Bunu çocuk dergileri ile de sağlayabilirsiniz.

Ardından küçük bir çekiliş oldu. Şanslıydık bize de çıktı :)

Ardından çocuklarımızı aldık ve onlarla da etkinlik yaptık. İstanbul Drama Sanat Akademisinin öncülüğünde Tavşan kaç bile oynadık :)

Bu güzel günün ardından emeği geçen herkese ve beni davet ettikleri için Pozitif Düşüncelere teşekkür ediyorum. Onları izlemeye almalısınız. Belki bir başka etkinliklerinde sizinle de tanışabiliriz, tanışamazsak da çok faydalı olacaklarından eminim 

https://www.facebook.com/pozitif1dusunce

http://pozitifdusunceler.com/

https://twitter.com/Pozitif1Dusunce


Sevgilerimle 

Şafak

Not: Resimler Pozitif düşünceler'in sosyal paylaşımlarından alınmıştır.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...