Biz cumartesi sünnetimizi oldukkk :) "Anneler çocuklarından bahsederken bazen oğlum/ kızım yerine biz der", derlerdi de inanmazdım. Sanki sünnet olan benim :)) Korkum, tedirginliğim tahmin edilemeyecek kadar çoktu. Öyle ki çocuğun kimliğini bile almadan gitmişiz hastahaneye :) Allah'tan hep aynı taksi durağını kullanıyoruz da, evden gönderilen kimliği taksici arkadaşlar getirdi hastahaneye :) Şimdi herşey kontrol altında :) Bu nedenle Sünnet Operasyonu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler diye bir yazı paylaşmak istedim sizlerle.
Neyin nasıl olacağını uzun uzun araştırdım. Bu konuda bir çok fikir vardı. Kimileri sünnet operasyonunun bir cerrah tarafından yapılmasını önerirken bazıları da, bunun için bir üroloğun daha doğru bir seçim olduğunu söylüyordu. Bizde sonunda bir çocuk cerrahında yaptırmaya karar verdik. . Op.Dr. Nihat Ersöz bizim daha önce de tanıdığımız bir doktor olduğundan biraz daha gönül rahatlığı ile kendisinde karar kıldık.
Sonrasında ikinci soru çıktı aklımızı kurcalayan. Lokal anestesi mi, genel anestesi mi? Normal şartlarda buna doktorlar karar veriyor genellikle. Her ikisinin de artıları ve eksileri mevcut. Mesela lokal anestesinin içindeki bir maddenin, bazı kişilerde sorunlara yol açtığını duymuştum bir yakımdan. Torunu lokal anestesi ile sünnet olmuştu ve sonrasında birden dudakları morarmaya başladığında sorunu anlayabilmişlerdi. Aynı şeklide genel anestesinin de bazı riskleri var. Burada doktora ve iç güdülere güvenmek lazım, çocuğu iyi tanımak lazım. Mesela biz sünnet olayının Ege'nin üzerinde olumsuz, travmatik sonuçları olacağını düşünerek ve doktorumuzun da önerisi ile lokal anestesi ile sünnet işlemine karar verdik. İyi ki de öyle oldu, uyudu uyandı bitmişti.
Sünnet olayında en önemli noktalardan biri de, lazer ile değilde, klasik yöntem ile sünnet yaptırmak. Bir dönem lazer çok revaçtaydı, kansız ve acısız olduğu için medya tarafından da sık sık dile getiriliyordu ancak yıllar geçti ve yapılan araştırmalar lazer ile sünnetin olumsuz sonuçlara yol açtığını gösterdi. Bunun nedeni de, lazer ile yapılırken o bölgede ki sinirler ölüyormuş. Ve şimdi doktorlar kesinlikle önermiyor.
Sünnet sonrası yapılacaklar da var tabi. Bir kere ilk gün anestezinin de etkisi ile fazla ağrı sızı olmuyor. İlk idrar çok önemli. Sünnetten çok kısa süre yaparsa daha iyi. İdrar yaktığı için acı çekebiliyor. Anestezide devam ederken daha az acı hissettiğinden sonrakilerde korkusu da az oluyor. Yoksa çocuk tuvalete gitmekten korkabiliyor. Anestezi etkisi geçtikten sonra idrarı yaktı ve biraz ağladı ama ben de bir sonrakinde oturarak çişini yaptırdıktan sonra, çok yumuşak bir tuvalet kağıdını idrar deliğine dokundurarak kalan çişi emmesini sağladım ve böylelikle bir daha acı çekmedi. Çok açık yazdım belki ama belki birilerinin de işine yarar. Burada önemli olan sadece belli belirsiz dokundurmak. Sakın silmeye kalkmayın. Belki zararı olur.
1 gün sonra da etrafına yapılan sargı açılıyor bunu evde sizin yapmanız gerekiyor. Tabi benim gibiyseniz, babanız bu görevi mecbur alıyor üstüne. Bizim doktorumuzun önerisine göre 4 gün sonra da banyo yaptıracağız. Bu konuda da doktorunuzu dinleyin çünkü farklı süreler veren doktorlar var. Dikişler kendiliğinden düşüyormuş bakalım göreceğiz. Bizim banyo yarın :) Tamamen iyileşme 4 haftayı dahi bulabiliyormuş. Ayrıca size kullanmanız için krem ve ağrı kesici şurup veriyor doktor. Doktorunuzun önerilerini dediği şekilde mutlaka uygulayın.
İlk gün doktorun önerisi ile sünnet kilotu giydirdik hala da giydiriyoruz aslında. Bu konuda da farklı fikirler okumuş ve duymuştum. Bazıları sünnet külotunun hava almadığı için iyi bir seçim olmadığını düşünüyor. Ama daha önce de dediğim gibi siz en azından bir tane bulundurun her çocuk farklı olabilir. Bizim ki onunla daha rahat çünkü o koruyor diye düşünüyor.
İlk günler sünnet sonrası şişlik olabilir bu sizi korkutmasın. Zamanla iniyor. Ancak şişliğin arttığını yada bir şeylerin ters gittiğini düşünürseniz de doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.
Birde kişisel fikrimi eklemeden geçemeyeceğim. Sünneti küçükken yaptırmak daha iyi bence. Daha kolay iyileşiyor ve zaten bezli olduğu için bakımı daha kolay. Tecrübe ile sabittir :)
Ertesi günde ani bir kararla mevlid okuttuk. Ramazan ayının 2 gün sonra gelecek olması mevlit nasıl olacak, ne zaman yapacağım soruları ile beni strese sokuyordu. Derken sanki sihirli bir el dokundu ve her şey halloldu. Sevenlerim her şeyi halletti. El birliği ile ikramlarımdan, mevlit sekerlerime kadar her detayı düşünen, üstüne dualarımizı okuyup beni tüm tedirginliğimden kurtaran, arkadaşlarım, komşularım, ailem Allah razı olsun hepsinden.
Sünnet ve sünnet mevlidi bitti şimdi sıra düğünü organize etmekte. Onu da Eylül'de okullar açılırken yapmayı planlıyoruz. Çok gösterişli olmayan ama güzel olabilecek önerileriniz varsa bekliyorum.
İşte o günden kareler :)
İşte o günden kareler :)
Sevgiler
Şafak
Şafak