28 Eyl 2017

Sonbahar Allerjisi Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler



Merhaba,

Alerji bir çok kişi için çok zor geçen geçen günler demek. Özellikle de mevsimsel geçişlerde. Bende alerjik bir insan olduğumu otuzlu yaşlarda ancak anlamıştım. Her mevsim değişiminde gözlerim çapaklanır, kaşınır ve burnum akardı. Sık sık "Acaba burnumun akmadığı günler olacak mı?" diye düşündüğümü hatırlıyorum.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy'un bu konudaki bilgilendirme yazsısını okuyunca sizlerle de paylaşmak istedim. 


Sonbahar allerjisi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları söyledi: 

KBB ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmanı Doc Dr Seçkin Ulusoy

“Mevsimsel allerjiler, genelde ilkbaharda görülürler. Fakat sonbahar aylarında görünen türleri de vardır ve sıklıkla toz allerjisi de beraberinde bulunabilir. Hapşırma, burunda kaşınma ve gözlerde yaşarma şikayetleriyle kendini gösterirler. Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi belirtiler de beraberinde olursa astım habercisi olabilir. Özellikle çocuklarda, mevcut tabloya havaların soğumasıyla birlikte diğer üst solunum yolları enfeksiyonlarının da eklenmesiyle oldukça rahatsız edici olabilirler. Kreş ve okul gibi toplu yerlerde, nezle, grip, kabakulak gibi hastalıklar hızla yayıldığı için çocukluk çağındaki en sık rastlanan sorunlardır. Çocukluk dönemindeki, doktor ziyaretlerinin yarıdan fazlasını üst solunum yolu enfeksiyonları oluşturuyor” dedi.


Peki bu allerjik reaksiyonların çocukların okul hayatını da oldukça etkilediğini biliyormusunuz? 

Doç. Dr. Seçkin Ulusoy'a göre Sonbahar allerjisi okuldaki başarıyı negatif etkiliyor. 
Allerjik nezlenin uyku kalitesini de bozduğunu anlatan Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları kaydetti: “Allerjik bir çocukta, sinüzit, geniz eti büyümesi, orta kulak iltihabı daha sık görülüyor. Mevcut tabloya burun tıkanıklığı da eklendiğinde, gece uykusunu alamayan bir çocuk, sabah yorgun uyanıyor ve derslerine konsantre olamıyor. Bu çocuklarda, gün içinde uyuklama, bitkinlik,  sık sık burnunu çekmeye bağlı psikolojik ve sosyal sorunlar olabiliyor. Ayrıca, allerjik hastalıklarda, burun ve östaki tüpü tıkanıklığına bağlı işitme kaybı da sıkça görülüyor. Dahası işitme kaybı dışında ağrı vb herhangi bir şikayet vermeyen bu sinsi durumun özellikle altını çizmek isterim. Bu çocukların nihayetinde okuldaki başarısı düşüyor” diye konuştu. 



Sonbahar allerjisi olanların dikkat etmesi gereken 8 madde   


1-Ağaçlık ve yeşilliklerin bol bulunduğu ortamlara mümkün olduğunca az gidilmelidir. Bu gibi doğal yerlere gidilirken, ağız - burnu kapatan maske ve gözlük kullanılmalıdır.  

2-Eve dönünce kıyafetler, yatak odasından uzak bir yerde çıkarmalıdır ve yıkanmalıdır. 

3-Saçların açık havada uçuşan allerjenleri tutmasından dolayı, akşamları eve dönünce yıkanması faydalıdır. 

4-Beraberinde, yıl boyu süren toz allerjiside varsa, halı ve benzeri ürünlerin kaldırılmasının yanında, alerjik olmayan nevresim takımları gibi hipoallerjik ürünlerin kullanılması oldukça faydalıdır.

5-İlaç yada aşı alternatiflerinden birinin mutlaka uygulanması, burun allerjisinin astıma çevirmesini büyük oranda engelleyecektir.

6-Soğuk veya sıcak hava gerektiğinde, polen filtreli klimalar kullanılmalıdır. Klimaların filtreleri, sık değiştirilmelidir. Ayrıca kaloriferler havayı kuruttuğundan, evde oda nemlendirici cihazlar veya kaloriferin üzerinde su bulundurulması faydalıdır. 

7- Sigara, allerji ile birlikte bulunabilen pek çok durumu tetikleyici olabileceğinden uzak durulmalıdır. 


8-Evlerde bitki yetiştirmekten olabildiğince kaçınmak faydalıdır. 

Doktorumuzun verdiği bilgiler dışında -bu konuda hiç bir araştırmam yok sadece içgüdüsel olarak- ben allerjinin genetik olduğunu da düşünüyorum. Çünkü Ege'de de erken çocukluk döneminde bitmeyen öksürükler vardı ve doktoru allerjik olduğunu düşünüyordu. Sanırım yaş büyüdükçe ve bedensel olarak güçlenip savunma sistemi de güçlenince bazı allerjiler geçiyor. En azından bende öyle oldu. 

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Eğer sizde çocuğunuzun allerjik olduğunu düşünüyorsanız Seçkin bey'in önerilerine mutlaka kulak verin.

Bir başka yazıda görüşmek üzere

Sağlıkla kalın

Şafak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...