12 Oca 2016

ENERJİ TÜKETİMİNDE CİMRİ KADINLAR DEVRİ BAŞLIYOR HAYDİ HANIMLAR ENERJİ DİYETİ YAPALIM

Herkese merhaba,

Kış ayının gelip doğalgaz kombilerinin çalışmaya başlaması ile birlikte, elektrik faturalarında da artış başladı. Örneğin bu ay, bizim fatura %25 daha fazla gelmişti. Bu nedenle bende şu enerji işiyle biraz ilgileneyim, bakalım nasıl düşürürüz faturaları dedim ve araştırmaya başladım.

Araştırmalarım sırasında enerji verimliliği haftası nedeniyle gelen bir bilgilendirme maili tam da aradığım, hiç bilmediğim noktalar olduğunu ortaya koydu. Bir çok ürünün enerji obezi olduğunu bu vasıta ile öğrendim. 

  İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, bu konuda bir araştırma yayınlamış ve enerji tüketimini azaltmanın yolları ile ilgili bir kaç ipucu paylaşmış. Çünkü hiç birimiz kapatalım herşeyi, kullanmıayalım deme cesaretine sahip değiliz. Zaten yaşadığımız hayat bizi bu konuda çok da rahat bırakmıyor :) Yine de çocuklarımızın geleceği için bu konuda cimri olmalı ve yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışmalıyız. Şimdi sizi onun notları ile başbaşa bırakıyorum.




Enerji obezlerine uygun diyet önerisi

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, evimizde kullandığımız elektrikli aletleri enerji obezleri olarak nitelendirdi ve sözlerine şöyle devam etti:  “Enerji obezleri bu cihazları performanslarını düşürmeden enerjiden zayıflatmak  aslında sanıldığı kadar zor değil. Bu noktada kadınlara küçük ip uçlarının yer aldığı bir enerji diyeti listesi öneriyorum.”
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’ndan elektronik cihazlar için enerji diyeti önerisi:

1.Elektronik bir cihaz alırken enerji verimliliği A, A+, A++, A+++ cihazları tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar.. Enerji verimliliği A sınıfı olan bir buzdolabı D sınıfı bir buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı bir buzdolabına göre ise yüzde 56 daha az enerji harcar. 
 
2.Buzdolabınızı güneş alan bir yere veya radyatör, fırın gibi ısı kaynaklarının yanına koymayın. Buzdolabı dışarıdan ısı aldıkça içini soğutması zorlaşır ve elektrik tüketimini artırır.
 
 
3.Evde gereksiz, dekoratif amaçlı aydınlatmadan kaçının. Kullandığınız sıradan ampulleri, kompakt floresan lambalar ile değiştirin. Bu lambalar, diğerlerine göre 5 kat daha az enerji harcarlar ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler.
 
 
4.Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmayın. Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmayın. Ayrıca cam ve seramik kaplar tercih ederseniz fırın sıcaklığını 15 derece düşürübilirsiniz.
 
 
5.Çamaşırlarınızı yıkarken makinenin tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olmalısınız. Çamaşırları bastırdığınızda tamburla arasında bir karış boşluk kalmalıdır. Az kirli çamaşırlarda ekonomik programı uygulamalısınız.
Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın. Bulaşıklarınızı 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede de yıkayabilir ve böylelikle yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz. Ayrıca yıkama kapasitesi ailenize uygun olan bir makine tercih ettiğinizde daha az su ve enerji harcarsınız.
 
 
6.Ütü yapmanızı hem kolaylaştıracak hem de enerji tassarufu sağlayacak en önemli tüyo, çamaşırlarınızı nemli olarak ütülemek. Böylelikle hem siz hem de ütünüz daha az enerji harcar. Ütü alırken buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek olan bir model seçmeyi de unutmayın. Ütünüzün kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilmesi de son derece önemli.

7.Elektrik süpürgesi alırken torbalı yerine su hazineli süpürgeler tercih edin. Eğer süpürgeniz torbalıysa da süpürmeden önce torbasını mutlaka kontrol edin ve dolduysa boşaltın ki çekim gücü düştüğü için enerjiyi boşa harcamasın
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...