Babam doktora gitmeyi seven bir insan değildir. Öyle ki hatta hiç gitmez. Allah'a şükür bu zamana kadar da önemli bir şey olmadı. Maşallah suphanallah.
Bir süredir görme duyusunda sorunlar yaşıyordu. Öyle ki, gençken futbol oynadığı dönemlerde, gözüne bir top gelmiş ve çok minik bir beyazlık oluşmuş. Bu söylediğim bundan neredeyse 40 yıl önce. Sonrasında o beyazlık uzun yıllar hiç değişiklik göstermeden durdu. Son 5 yıldır ise, beyazlık yavaş da olsa büyümeye ve görmesini azaltmaya başladı. Uzun süren "doktora gitmelisin" baskılarımız nihayet sonuç verdi. Hoş bundan rahatsız olmasaydı yine gitmezdi. Acaba sorun ne olabilir siye öncesinde biraz araştırdık tabi. Özellikle google amcayla çok sık beraber olan ben. Sonunda 2 hastalık arasında kaldık. Hangi doktora girsek arayışlarımız sonucunda, uzun yıllar önce rahmetli anneannemi ameliyat eden doktorda karar kıldık. Çünkü o çok memnun kalmıştı.
Doktorumuz, Bayrampaşa Göz Vakfı Hastahanesinde çalışan. Op. Dr. Turhan Soylu. Göz vakfı ülkemizin bana göre en iyi hastanesi. Turhan beyde, başarısını kanıtlamış ve akademik olarak kendini hep geliştirmiş ve işini seven bir doktorumuz. Babamlar hastaneye randevu alarak gittiler. O gün içinde hem teşhis hemde gerekli tahliller tamamlandı. Katarakt teşhisi kondu ve 3 gün sonra ameliyatını oldu.
Katarakt, orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olmakla beraber;
- Yenidoğan bebeklerde,
- Şeker hastalarında,
- Göze gelen fiziksel darbeler sonrasında,
- Uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıymış.
Babamda ki, gençlik yılllarında futbol oynarken gözüne aldığı bir darbe sonrası oluşmaya başlamış. O zamanlarda önce annesi babası kızar bir daha futbol oynamasına izin vermez diye gizlemiş ve doktora gitmemiş. Yıllar geçtikçe beyazlık büyümeye başlayınca yine bir doktora gitmiş. O zamanlar teknoloji bu kadar gelişmediği için de, doktor ona "10 yıl sonra kör olacaksın! Herhangi bir tedavisi yok" demiş. Babamda sonrasında hep ertelemiş durmuş. Göz görme yeteneğini kaybetmeye devam edip, diğer gözde de başlamasıyla bizimde ısrarlarımız sonucu ameliyatını oldu.
Babamın ameliyatı yaklaşık 35 dakika sürdü ki, bu süre kataraktın boyutuna göre 20 ila 45 dakika arasında değişkenlik gösteriyor. Hastalara sadece gerekli gördükleri durumda, bebekler ve çocuklar gibi çok ama çok nadir zamalarda genel anestezi uyguluyorlar.
Peki ameliyatta neler oluyor derseniz;
Lokal anestezi ile bölge uyuşturuluyor ve sonrasında lazerle göz i.ine göz merceği konuluyor. Burada ki önemli husus, doktorun tecrübesi ve seçilen merceğin kalitesi. Kalitesiz bir mercekle hastanın tekrar ameliyat olması mümkün.
Ameliyatta çıktıktan sonra oldukça iyi durumdaydı ve o andan itibaren, yemek içmek gibi hayatı fonksiyonları da dahil her şeyi yapabiliyordu. Sadece bir kaç konuda uyarıda bulundular ve onlar hakkında bize bilgilendirici bir yazı verdiler. Ameliyat olunan göz tarafına yatılmaması ve yüzün yıkanmaması gibi. Ertesi gün bandajları açıldı ve düzenli olarak kullanacağı ilaçlar verildi. Ameliyattan sonra normal hayatına devam edebiliyor ve sizin enfeksiyon riskine karşı gözü korumanız çok önemli. Bir de ilaçları mutlaka kullanılmalı ve kullanım saatlerine bağlı kalınmalı.
GözVakfı sitesi için tıklayınız.
Sağlıklı günler dileğiyle, sevgiler
Şafak
Not: Yazıdaki bilgiler kendi kişisel deneyimlerimizi yansıtmaktadır. En iyi bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Doktorunuzun önerilerini ve yönlendirmelerini lütfen uygulayınız