2 Eki 2013

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB)


 
Pazartesi günü İzkoçluk, İnternet anneleri, Sınır tanımayan ebeveynler topluluğu ve İst  Coachin işbirliği ile düzenlenen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite seminerine katıldım. Çocuklar evde olduğu için online katılım hakkından faydalandım.  Semineri Jodi Sleeper Triplett anlattı. İngilizceden Türkçeye çeviri vardı.  Çocuklarla çok zor oldu ama aldığım bazı notları sizinle paylaşmak istiyorum.
 
 
* Türkiye’de yaklaşık 600.000 kişide görüldüğü söylenmektedir. Bebeklikten başlayıp yaşam boyu sürebilen DEHB’de dikkat toplayamama, aşırı hareketlilik ve kontrol bozukluğu temel sorunlar olarak görülmektedir.

* Dehb yani dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaygın gelişim bozukluğu içinde normale en yakın olan farklılık olarak adlandırıyorlar. Hastalık demeyi pek tercih etmiyorlar. Nörobiyolojik bir bozukluk.

* Yetişkinler hayattaki şeyleri önem sırasını biliyorlar ve buna göre önceliklerini saptıyorlar. Çocuklarda bu durum farklı. Onlar önceliklerini saptamakta zorluk çekebilirler.

* Herkesin öğrenme şekli farklı. Çocuklarda daha da farklı oluyor. Burada öğretmene iş düşüyor. Öğretmenin öğrenme şekli farklı çocukları anlayıp buna göre, onların anlayacağı şekilde eğitim vermesi gerekirmiş.
         Örneğin matematik de sorun yaşayan bir hastası olduğundan bahsetti eğitimi veren kişi.    Neden  kaynaklandığını merak ediyordum, öğrenmemesine neyin sebep olduğunu bulmak lazımdı. Çocuğu konuşturdum. Sonunda öğretmenin ders anlatım sırasında ışıkları kapadığını, bu durumunda çocukların uykusunu getirdiğini bu nedenle de başarısız olduklarını anladığını söyledi.

* Türkiye'de DEHB ile ilgili araştırma yok.

*Hiperaktif çocuklar spora yönlendirilmeli çünkü spor nörokimyasalları etkiliyormuş.

* DEHB'lerde ilaç kullanmanın sakıncası yok. Doktorlar 2 hafta hasta üzerinde çalışır ve doktor gerekli görürse ilaç yazar. İlaçlar doktor onayı ile kullanılır. Bu farklılığa sahip gençler ve çocuklarda eğer doktor ilaç vermişse ilerleyen yıllarda onların alkol ve uyuşturucu kullanma olasılığı azalıyormuş.

* Çocuğa neden ilaç kullandığını mutlaka anlatmalıymışız. İlaç içmenin onun için faydalı olduğuna inanmak çok önemliymiş.

* Okul sonrası DEHB ile yaşamayı öğrendiği için birey hayatı daha kolay yaşamaya başlıyor. Ancak DEHB'lilerdeki en büyük sıkıntılardan biri çok fazla eş ve çok sık iş değiştirmek olarak kendini gösterebilirmiş.


Çocuklarla alabildiğim notlar bu kadar.

Sevgiyle kalın

Şafak

İLK YILLARIN HİKAYESİ EĞİTİMİNİ KAÇIRMAYIN


Pazar günü liseden arkadaşlarla yıllar sonra buluşacak olmasak, zor yemek yiyen bir çocuğun annesi olarak mutlaka gitmek isterdim. Eğer müsaitseniz bu eğitimi kaçırmayın derim. Sonra da eğitim notlarınızı mutlaka bizimle paylaşın :)

Sevgiler
Şafak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...