29 Kas 2015

Eyvah Çocuğum Madde Kullanıyor

Merhaba,

Geçtiğimiz günlerde Hedef Sensin konulu yazımda sizlere orada ücretsiz olarak aldığım kitapçıklardan ilgimi çeken veya faydalı olacağına inandığım bazı başlıkları paylaşacağımı yazmıştım. Bu akşam ilk paylaşmak istediğim konu "Eyvah Çocuğum Madde Kullanıyor" konulu kitapçıktan anladıklarım. Öncelikle böyle ücretsiz bir çalışma yaptıkları için, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ve hazırlayan Emniyet Amiri Dr. Ali Ünlü ve Komiser  Uğur Evcin'e çok teşekkür ediyorum.

Hepimizin ilk etapta madde bağımlılığının ne olduğunu bilmemiz lazım. Madde bağımlılığı, zararlı olduğunu bildiğimiz halde kullandığımız, onsuz kaldığımızda kendimizi kötü hissettiğimiz ve vücudumuza fiziksel ve veya psikolojik olarak zarar veren maddelere olan vazgeçemeyişlerimiz.
Sigara, alkol, uyuşturucu maddeler, Reçete ile alınması gerektiği halde doktor kontrolü dışında kullanılan ilaçların tamamı bu kapsama giriyor.

Bir insanın bağımlı sayılabilmesi için, o maddeyi bırakmaya uğraştığı halde başarılı olamaması, sağlığımızı etkilediği halde bırakamamak, bunun için zaman harcansa da başarız olmak ve her seferinde arttırarak kullanmaya devam etmesi durumlarından sadece üçü bile yeterli. Bağımlılık sürecinde insan kısır döngü içinde oluyor. Merak ediyor, başlıyor, sonra bırakırım diyor, bırakmaya çalışıp başarılı olamıyor, bu sefer zaten bırakamam diyor ve bu tekrarlanıp duruyor.

Madde bağımlılığı zaman içerisinde gerçekleşen bir süreç. Bu sürecin hangi basamağında olunduğunu bilmek, kurtulmak için hangi yöntemin uygulanacağı açısından büyük önem taşıyor.


Çocuğu Madde Kullanan Aile Çevresinden Yardım Almalı

Aileler öncelikle sezgilerini dinlemeli ve bir şüpheye düştüklerinde, direkt çocuğu suçlamak yerine ipuçlarını takip etmeliler. Konu ile ilgili şüpheye düşülürse, direkt "sen kullanıyormusun" değil, "çevrende biri mi kullanıyor "şeklinde sorular sorun. 

Çocuğunuzu her gördüğünüzde kucaklayın ve fiziksel değişimlerine dikkat edin. Madde kullanan çocuklarda, koku, gözlerde kızarıklık, göz kapakları ağırlaşmış ve göz bebekleri de genişleyecektir. Buna ek olarak da ten renginin daha renksiz halde olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Kıyafetleri ile mutlaka siz ilgilenin. Kusmuk, idrar veya ceplerinde madde kırıntıları birer gösterge olabilir.

Arkadaşları ile birlikte vakit geçirmesi sonrasında hareketlerine dikkat edin. Aşırı sinirli, gergin, bağıran yada durup dururken gülmeye başlayabilir. Banyoda çok zaman geçirebilir ve kusacak gibi görünür. Normalden farklı sağa sola çarpabilir.

Eğer sürekli beraber ödev yapıyorsanız zihinsel performansını takip edebilirsiniz. Madde tesiri altındayken, konsantrasyon bozukluğu ve dikkat eksikliği görülebilir. 

Arkadaşlarını mutlaka tanıyın. 

Çocuğunuzun size karşı yaptıkları yada gittiği yerler ile ilgili yalan söylememesine ve gizli işler çevirmemesine dikkat edin.  

Çocuğunuzla yakın bir ilişkiniz olsun. Başına ne gelirse gelsin size anlatabileceği konusunda emin olsun. 

Peki Eğer Bağımlılık Yapıcı Bir Madde Kullandığını Düşünüyorsak Ne Yapacağız?

Siz ve çocuğunuzun hazır olduğunu düşündüğünüz zaman sorun. Üstte yazdığım bazı maddeler farklı bir sorunun işareti de olabilir. Ya da çocuk size bu konuda dürüst davranmayabilir. Sizin ipuçlarını iyi takip etmeniz burada biraz daha fazla önem kazanıyor. Arkadaş çevresi çok önemlidir. İnternet üzerinden arkadaşları da olabilir, bunları iyi kontrol etmelisiniz. Bireysel faktörler, Akran Faktörü, Aile faktörü, okul faktörü ve Çevresel faktörler Madde kullanımına başlangıçta risk oluşturan faktörlerdendir.


Sıra işin en zor kısmında, bunu onunla konuşmak. Öncelikle aile bireyleri bu durumu kendi aralarında konuşmalı ve ortak bir yol izleme konusunda işbirliği içinde olmalıdır. Çocukta ki ani tepkilere hazır olmalı, işi daha da zora sokmaktan kaçınmalıdır. O sizin onun yanında olacağınızı bilsin ve size güvensin. Nasihat vermek yerine onunla sohbet edin. 

Ve Madde Bağımlılığından Emin Olduk, Şimdi Ne Yapacağız?  

Öncelikle bunu çevreniz ile paylaşmaktan utanmayın, çekinmeyin. Bu tek başınıza altından kalkabileceğiniz bir durum değildir, bunu kabul etmelisiniz. Madde kullanımının ne düzeyde olduğundan emin olun,

Bir doktor yada danışman ile yüz yüze veya telefon ile görüşebilirsiniz. Genellikle bu bir tedavi merkezi aracılığı ile olur.

Bazende tedavi merkezinde yatarak yada belli aralıklarla uzmanlar tarafından gözlem yolu incelenebilir.

Bağımlılık yapıcı madde testi uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gerekli bir kaç nokta vardır. İdrar testinde farklı birinin idrarını verebilir, saç örneği vermek istemeyebilir. Ya da testin ne zaman yapılacağını biliyorsa, bir süre kullanıma ara vererek, kanın temiz çıkmasını sağlayabilir.


Bu süreçte sadece  madde kullanan çocuğun değil, tüm ailenin yardım alması gerekebilir. Bu tarz tatsız olayları hiç birimizin yaşamaması en büyük dileğim.

Sevgilerimle

Şafak

Not: Burada yazılanlar çocuğunuzun  MUTLAKA madde kullandığı anlamına gelmez. ŞÜPHELERİNİZ varsa Konusunda  UZMAN birinden destek alın ve kesin emin olmadan çocuğunuzu SUÇLAMAYIN....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...