25 Nis 2017

Yeni Kıdem Tazminatı Kanunu Fona Dönüşürse


Herkese merhaba,

Bildiğiniz üzere bir süredir kıdem tazminatı ile ilgili değişikliğe gidilmesi konuşuluyor ülkemizde. Mevcut düzende, kıdem tazminatına hak kazanabilmek için, çalıştığınız yerde en az 1 yıl çalışmış olmanız ve işverenin sizi işten çıkarması yeterli. Bunun dışında, askerlik, kadınlarda evlilik, yaş dışında emeklilik şartlarını yerine getirmiş olmanız da kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılmanız için yeterli oluyor.


Bakan Müezzinoğlu değişiklik ile ilgili detayları açıklandığı haberi dün tüm medya kaynaklarında yer aldı. Tabi eski bir muhasebeci, bankacı ve çalışan kadın olarak bende bu haberle ilgili tüm yazıları okudum sosyal medyadan. İsterseniz önce haber sitelerinde yer alan basın bültenleri üzerinden detaylara bakalım. Biraz da kendi yorumlarımı katayım :)



Kıdem tazminatı fonu ile ilgili detaylar henüz netleşmedi. Ancak Bakan Müezzinoğlu’nun röportajına ve edinilen bilgilere göre kıdem tazminatı



  • Gün kaybı olacağı ile ilgili haberler vardı. Dün bakan beyin, bununla ilgili bir açıklaması yer aldı. 30 gün olarak yatırlacak Dolayısıyla kıdem tazminatı fona dönüşürse işçilerin kıdem tazminatının miktarı açısından bir kaybı olmayacak. Bu noktada 30 günden geri adım atılmayacak olması işçi kesimini de rahatlatacakmış.
  • Kıdem tazminatı fonu şu an çalışanlar için zorunlu değil ancak yeni işe girenlerde zorunlu olacakmış. Eskiden işten çıkarıldığınızda tazminatınızı alabiliyordunuz ya, artık fondan paranızı alabilmek için işten çıkışınız yeterli değil. Kıdem tazminatı fonundan emeklilik ve yasal bekleme süresi dışında, evlilik, ölüm, konut satın alma gibi hallerde çıkılabiliyor. Ancak bu durumlarda tamamı değil yarısı alınabililiyor.
  • İşverenler için de, topluca tazminat ödeme yükü ortadan kalmış oluyor. Ama bu durumu işverenler açısından değerlendirmek de gerekir diye düşünüyorum. Çünkü her ay her işçi için fona para yatırmak İşverenler için mali bir yük, çünkü asgari ücretle çalışan her işçi için her ay yaklaşık 150 TL gibi bir rakamı yatırması gerekiyor. Maaşınız artıkça bu tutar da artacak. İşçiler kıdem tazminatları için ne kadar yatırıldığını takip edebilecekler.
  • İşçiler için bir dezavantaj daha var. Eskiden kıdem tazminatı vermemek için işten atmak istemiyordu ya patronlar, artık böyle bir sorunları kalmayacak. Zaten her ay fona bir tutar ödüyecekler.
  • Çalışan için kıdem tazminatını kısa vadede alamamak bana göre bir diğer dezavantaj.. İşçi kıdem tazminatında kendisi adına biriken parayı üzerine eklenen getirilerle birlikte emekli olduğunda alabilecek diyorlar ancak bu getirilerin nasıl hesaplanacağının bilinmemesi hiç hoş değil.  Bu yıl 10bin tl alacaksam 20 yıl sonra bu ne kadar olacak?
  • Daha önceden annesine BES yaptırmış, yıllar önce Tasarruf Teşvik Fonu isimli bir fona maaşından ücret kesilmiş biri olarak bu tarz belirsizliklerin olması bana göre hiç iç açıcı değil.
  • Bunun dışında emeklilik için yaş dışındaki diğer şartların sağlanması halinde fonda biriken paranın yarısının alınabilmesi de mümkün olacak. Kıdem tazminatı fonunun bu şekilde yasalaşması halinde işçiler iki durumda kıdem tazminatını alabilecekler.

Güzel tarafı yok mu? Var tabi, Artık tazminatınızı alabilmeniz için işten atılmanız gerekmiyor. Atılsanız da, istifa  etseniz de, yine de adınıza açılmış fon hesabında paranız birikecek ve siz şartlar yerine geldiğinde tamamını alacaksınız. 

Tabi işverenler bu fona zamanında para yatıramazlarsa, o zaman da bu mali yük devlete kalacak. Başta da söylediğim gibi, henüz netleşmedi hiç bir şey. Netleşince yine sizlerle değerlendirelim istiyorum. 

Bu arada merak da ediyorum. Sizce böyle bir fon olmalı mı yoksa bugünkü hali ile yasa devam mı etmeli?

Sevgiler

Şafak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...