16 Eki 2016

Kadınlarda Meme Kanseri Bilinçlendirme Toplantısı

Sol normal, sağ kanserli



Merhaba,

Kadınların en korktuğu kanser türlerinden biri de bir çok kadının da benimle aynı fikirde olacağına emin olduğum meme kanseri. Sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da oldukça zor bir süreç. Bana göre bu konuda kadınlara en çok destek olabilecek kişi de eşi ve çevresinde ki insanlar. 

Ben de bugün sizlerle Radisson Blu Hotel Kayseri’de yapılan Meme Kanseri bilinçlendirme toplantısında konuşulanları paylaşmak istiyorum.  Toplantı 12 Ekim'de yapıldı ve meme kanserinin belirtileri, meme kanserinde erken tanı, meme kanserinde risk faktörleri, meme kanserinden korunma, meme kanserinde tedavi yöntemleri ve son olarak kanserde psikolojik süreç konuları anlatıldı, sorular cevaplandı.


Meme Kanseri Bilinçlendirme Toplantısı

Acıbadem Hastanesi ve Magnet Hastanesi uzman doktorları tarafından, otelin bayan çalışanlarına bilgi verilirken; erken teşhisin ve yıllık düzenli kontrollerin önemine dikkat çekildi. 

Kadınlarda 1.sırada meme kanseri görülüyor

Kadınlarda görülen kanser tipleri arasında, birinci sırada ‘meme kanseri’nin görüldüğü belirtiliyor. Hayat boyu, her 8 kadından birisinin meme kanserine yakalanma riski bulunuyor. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. En sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Hastaların çok azında ağrı belirtilerine rastlanır ki, nitekim ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Yılda bir kez, meme muayenesi yaptırılması gerekir

Kadınların, 20 yaşından itibaren, yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırması gerektiği belirtiliyor. 20-40 yaş arasında ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi gerekirken; 40-69 yaş arasında ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi ve mamografi çekilmesi gerekiyor. Bireyin genel sağlığını koruma noktasında ise; dengeli beslenmesi, düzenli egzersiz yapması, kilo kontrolüne dikkat etmesi ifade edilirken; sigara ve alkolün kullanılmaması gerektiği açıklanıyor.

Meme Kanseri Bilinçlendirme Toplantısı
12 Ekim tarihinde düzenlenen toplantının sonunda Radisson Blu Hotel Kayseri Genel Müdürü Fercan Başkan tarafından, doktorlara ve organizasyonu düzenleyenlere teşekkür plaketi verildi

Peki meme kanseri nasıl oluşuyor derseniz? Bazı araştırmalar meme içerisindeki bazı hücrelerin içerisinde, meme kanser riskini artıran bazı genler olduğunu göstermekte. Genetik değişiklikler, aileden (herediter) olabilir veya hayat boyu gelişebilirler. Meme kanseri genellikle tek bir hücrede başlar. Günümüzde meme kanserinin nedeni ve nasıl gelişim göstereceği tam olarak bilinmemekteymiş. Meme kanserinin kompleks bir hastalık olduğu ve her vakanın ayrı seyrettiği söylenmekte. Meme kanseri bulaşıcı bir hastalık değil ve stres yada bir başka fiziksel travma hastalığa neden olmamakta..

Bu hastalıktan tamamen korunma yöntemi mevcut değil ve başta da söylediğim gibi erken tanı çok önemli. Bu nedenle mutlaka ve mutlaka doktor kontrollerini aksatmamak gerekiyor.

Bir başka yazıda görüşmek üzere

Sağlıklı günler

Şafak


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...