Merhaba,
Bu akşam bazılarınızın tanıdığı, bazılarınızın adını bile bilmediği bir meyveden bahsedeceğim ve onunla yaptığım harika turşu kavurmasının resmini paylaşacağım.
Taflan.. Bazılarının bildiği isimle Karayemiş. Karadeniz bölgesinde bir çok ismi var.
Genelde Karadeniz Bölgesinde yetişen ve yapısı gereği yağmurlu havayı seven taflan biraz kiraza biraz kara üzüme benzer ama tadı itibarı ile kesinlikle ikisiyle de alakası yoktur. Hatta turşu yapıldıktan sonra uzaktan bakınca zeytin mi diyenler bile olmuştur çevremde.
Siz neye benzetiyorsunuz?
Taflan bir çok hastalığa iyi geliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen - Edebiyat fakültesi Kimya bölümünü akademisyenlerinin yaptığı incelemelere göre, cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı, kanser tedavisinde etkili olduğu, insülin etkisi sayesinde şeker hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Demir eksikliğini giderip, üreme hormonlarını geliştirip, sindirim sistemini düzenliyor.
Antioksidan özelliği sayesinde yaşlılığı geciktirici etkisi var. Taze olarak yenen meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü özelliği mevcut.
Yapraklarını dökmeyen bir ağaç. Yaprakları çay gibi demlenerek karın ağrıları, mide bulantılarına ve öksürüğe iyi geliyor. Yalnız burada önemli bir ayrıntı var. Fazla içilirse zehirleyebiliyor.
Benim çok sevdiğim bu meyveyi her zaman bulabilmek mümkün değil. Yaz aylarında oluyor. Genelde Temmuz ve Ağustosta.
Karadeniz'de taneleri tuzlu, sirkeli suya konarak turşu yapılıyor. Bende geçen sene azıcık da olsa yapmıştım. Bu sene tazesini yiyemedim, turşusunu yedim.
Turşu kavurmasının yapılması tıpkı diğerleri gibi. Çekirdeklerini ayıkladım, halka doğranmış ve kavrulmuş soğanın içine ekledim. Kısa bir süre birlikte pişirdim. Sonra afiyetle yedim. Size de tavsiye ederim.
Seneye taflan yiyebilmek umuduyla,
Şafak
Not: Resimlerin bazıları netten alıntıdır.