13 Oca 2015

BİZİM EVDE KÜÇÜK BİR KARATECİ VAR

Merhaba,

Ege'yi karateye yazdırdık bir kaç hafta önce. Araya başka hastalık girince anca geçen hafta gidebilmeye başladı.

Aslında spor salonuna giderken amacımız yüzme dersi aldırmaktı. Ege yüzmeyi biliyor ve çok seviyor, biraz da stil öğrenmesini istedi eşim. Ayrıca yüzmenin vücut yapısı ve boy için çok faydalı olduğunu da herkes bilir.

Spor salonuna gittiğimizde, havuzda sorun olduğunu ve tadilata başlanacağını öğrendik. Bu arada gözüm karate yapan çocuklara takıldı. Daha önce de bu spor hakkında çok güzel şeyler duymuştum hatta bir gün yazdırmak istemiştim ama eşim yüzmenin daha iyi olacağını söylemişti.

Ege önce çok istekli olmadı. Aslında istiyordu ama sanırım çekiniyordu aynı zamanda. Sonunda onu bir deneme dersi yapmaya ikna etti oradakiler. Derse girerken heyecandan yerinde duramıyordu. Ders sırasında, genel olarak hareketler yapılırken o sadece izlemekle yetindi.


Deneme dersi sonrası devam etme kararı aldı ancak araya ufak bir rahatsızlık girince derslere gidemedik. İyileştiğinde yine gitmek istemedi ama biz "Bir kaç ders katıl sonra karar verirsin" deyince gidip gelmelerimiz başladı ve Ege artık severek devam ediyor.


Karete Japon silahsız bir dövüş sporu, hakkında çok güzel şeyler söyleniyor. Karate yapan kişilerin kendini bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi üzerine kurulu. 2. Dünya savaşına kadar Japonya'da bile yaygın değilmiş okuduğuma göre. Giysilerine karate-gi, öğrencilerine karate-ka deniyor. Beyaz kuşakla başlanan sporda toplamda 7 kuşak var. En üst kuşak ise Siyah Kuşak. Ustalık seviyesidir. 1. Dan ile başlayıp 10. Dan da son buluyormuş. Siyah kuşaktan önceki her kuşak öğrencilik seviyesindeymiş.

Karate bilen ve bu sporu hayat felsefesi haline getiren kişilerin, öfkelerini kontrol edebildikleri, çevrelerine saygılı oldukları ve egoları ile savaşabildikleri söyleniyor.

Peki Çocuklarda karate yapmanın faydaları neler?

Canlılık, kas gücü ve kendini kontrol etme yeteneğinin zaman içinde gelişerek mükemmelleşmesini sağlar. Beden koordinasyonu sağlanır. Büyüdüğünde kendinle barışık, sağlıklı ve hayata pozitif bakan bir yapı sahibi olur. 

Karate sporu eğilerek selam verme ile başlıyor ve bitiyor. Bu durumun da çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum. Bir yarış değil, spor havasında oluyor. Yenilsen de karşındakine kin ve öfke yerine saygı duyuyorsun. Ayrıca gördüğüm kadarı ile çocukların hepsi ustalarına çok saygı duyuyor ve onu dinliyorlar. Gelişme çağında çocukların ebeveynleri dışında bir başkasına sevgi ve saygı duyması çevremde gördüğüm kadarı ile bazı sorunların daha kolay atlatılmasını sağlıyor. 

Bizim yemek sorunumuz var biliyorsunuz artık. Ancak bu sporun o sorunumuza da iyi geleceğini düşünüyorum. Mesela geçen hafta Ustaları brokoli yemelerini söylemiş. Ben en son Ege bebekken pişirmiştim. Yolda gelirken babasına brokoli yedim mi ben hiç, söylesem annem yapar mı biliyor mu yapmayı" diyormuş. Henüz yapamadım ama bu hafta mutlaka yapacağım.

Çocuğu spora yönlendirmek çok önemli. Yapabilecekleri ve yapmak istediklerine göndermelisiniz tabi ki. Valla genç olsam ben bile yazılmak isteyeceğim :)

Sizin bu konuda düşünceleriniz neler? Çocuklarınızı gönderdiğiniz kurslar var mı? Bedensel sporlar mı yoksa beyinsel faliyetler mi tercih ederisiniz? Neden?

Sevgilerimle

Şafak


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...