5 Ağu 2014

MANİSA'DA GEZİLECEK YERLER - YUNUS EMRE VE TAPDUK EMRE TÜRBESİ

Merhaba,

Bugün Manisa'da ikinci durağımız, rivayete göre Yunus Emre'nin türbesinin olduğu Emre Köyü. Emre Köyü Kula'nın köylerinden biri. Yunus Emre'nin türbesinin olduğu söylenen bir çok yer var. 

Bunlar; Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy;
Karaman'da Yunus Emre Camii avlusu;
Bursa; Aksaray ile Kırşehir arası;
Ünye; Kula ile Salihli arasında Emre Sultan köyü;
Erzurum, Duzcu köyü;
Isparta'nın Gönen ilçesi;
Afyon'un Sandıklı ilçesi;
Sivas yakınında bir yol üstü. 


Yunus Emre Türk halk şairlerinin öncülerindendir. Hz. Mevlana kadar tanınmamakta, bunun nedenininde şiirlerinde kullandığı dilin Türkçe olması ve dünyada farsça kadar yaygın bir biçimde kullanılmamasıdır. Kaldı ki, tanıtımının da eksik olduğunu düşünebiliriz. 

Emre köyünün de çok fazla tanıtımı yapılmamış bu konuda. Bu nedenle, genelde çevre il ve ilçelerden insanlar ya da Yunus Emre'nin hayatına ilgi duyanlar geliyor. Türbenin içine girdiğinizde biraz şaşırıyorsunuz. Çünkü İçeride Yunus Emre'nin hocası Tapduk Emre ve akrabalarının mezarları var. Tüm bilinen büyük kişiler gibi o da korumaya alınmış. Peki Yunus Emre nerede dediğinizde gerçekten çok şaşırıyorsunuz. Çünkü gayet sade bir şekilde bildiğimiz mezarlar gibi, Yunus Emre'nin naaşı türbenin dışına konulmuş. Çünkü vasiyetinde "Beni hocamın eteğinin dibine gömün" dediği söyleniyor.

Türbenin etrafına, Yunus Emre'nin bazı sözlerinin yazılı olduğu levhalar asılmış. Bu sözlerden bile, onun şiir  anlayışında, yaradan aşkı, kul hakkı, hayat, ölüm ve dürüstlüğün nasıl önemli bir yer tuttuğu görülüyor.  

Yunus Emre aslında sıradan bir köylü iken, Hacı Bektaşı Veli'nin yanına o dönemde var olan kıtlık nedeniyle yardım istemek için gitmiş.  Hacı Bektaşı Veli ona "buğday mı yoksa erenler himmeti mi ister" diye defalarca sormuş. Yunus Emre her seferinde buğdayda ısrar etmiş. En sonuncusunda hatasını anlayıp buğday istemekten vazgeçmiş. Bunun üzerine Hacı Bektaşı Veli bu işi Tapduk Emre'ye bıraktığını söylemiş ve O'nu Tapduk Emre'nin dergahına göndermiş.

Yunus Emre Tapduk Emre'nin yanında yaşamaya ve çalışmaya başlamış. Hem de yıllarca. Dergaha hepsi birbirinin aynısı olan, hiç eğrilik bulunmaya odunlar taşımış. Bunun nedenini sorduğunda ise, "senin dergahına eğri bir şey yakışmaz" diye cevaplamış hocasını. 

Yıllar boyunca, Tapduk Emre "artık sen olgunlaştın gidebilirsin" dese de hocasını terk etmemiş.

Ben bu konuda biraz hassasım, mezar resimlerinin çekilmesi ve paylaşımı bana itici geliyor bu nedenle sizinle içerisinin resimlerini paylaşmayacağım. Sadece uzaktan türbenin resmini çektim onu paylaşıyorum.


Yunus Emre'nin gerçekte nerede yattığı bir muamma ama varsın olsun. Önemli olan zamanla toprakta yok olacak bedenimizin nerede olduğu değil, geriye neler bıraktığımız değil mi zaten. Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre bunu fazlası ile başaran kişiler. 

Allah onlardan razı olsun diyelim ve bize de onlara verdiği ruh temizliğinin bir kısmını bile olsa bahşetmesi için dua edelim.

Sevgilerimle

Şafak








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...