3 Nis 2014

DOĞRU OKUL KARARI #okulkararı #tavsiyeevinde


Herkese merhaba,

Hafta sonu Tavsiye Evinde iki etkinliğe katıldığımı dün yazmıştım. Bunlardan biri Vitra Rimex etkinliğiydi bir diğeri ise, Fikirdenk.com anneler ile Tavsiye meleklerinin Eğitimpedia Eğitim danışmanı Ali Koç rehberliğinde düzenlenen Doğru Okul Kararı etkinliğiydi.



Çoğunluğunun okulu yeni başlayacak çocukları olan annelerden oluşan toplantıda akıllardaki bir çok soru işaretini tartıştık.

Son aylarda benimde en çok düşündüğüm konulardan biriydi bu. Aklımda bir fikri vardı evet ve ben en çok bu kararımın doğru olup olmadığını sorguladım. Ve sonunda aklımdakini uygulamaya karar verdim.

Öncelikle orada paylaşılanları size aktarmak istiyorum.



DEVLET OKULU MU ÖZEL OKUL MU?

Evimizin bulunduğu yer, konum, yaşayan insanların sosyo ekonomik durumları bu kararı verirken en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri.

Öncelikle devlet okulları ve özel okullarda müfredat aynı. Özel okulların artısı, ders dışındaki, müzik, yabancı dil, drama gibi konuları devlet okullarından daha fazla önemsemesi. Daha temiz olması, sınıfta ki öğrenci sayısının az olması, öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımının daha farklı olmasıdır.

Yakımızda devlet okulu varsa, okul müdürü iyiyse, o yıl okutacak öğretmen hakkında iyi duyumlarınız varsa, devlet okuluna verilmesinde hiç bir sorun yok. Okul istihbaratı için civardaki çocuk parkları en güçlü kaynaktır :) Tabi burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Park da sohbet ettiğiniz kişinin eğitime yaklaşımı sizinle benzer özellikler taşımalıdır.

Öğretmen ve okul kararı verildiğinde veli düzeyinin de birbirine uygun olması gerekir. Eğer uygun değilse, mutsuz olunabilir.

Devlet okulları ikametgahınıza göre belirlenir.Farklı bir okula kaydettirmek isterseniz, eğer o okulun kontenjanı varsa verebilirsiniz.

Okul müdürleri mutlaka tanınmaya çalışılmalıdır. Müdürün enerjisi, velilerle ilişkisi, öğretmenlerle ilişkisi, öğretmenlerin o okulda ne kadar süredir kaldığı çok önemli. Devlet okullarında yeni bir yönetmelik çıkması bekleniyor. Buna göre 8 yıldan uzun süredir aynı okulda kalan öğretmenlere yer değişikliği yapılacak.

Öğretmenin 1. sınıf okutmuş olması deneyimi mutlaka aranmalıdır.

Temel eğitimde tek yönünü geliştiren bir kuruma vermeniz asla tavsiye edilmiyor.

Çocuğun özelliklerini iyi tanıyıp ona göre öğretmen seçilmelidir. Çocuklar anne babaları için hep çok zeki, çok akıllı süperdir, ancak okul kararı verirken çocuğunuza objektif olmalısınız. Okul öncesi, "Okul olgunluk testi" yaptırabilirsiniz.

Gelişmiş hiç bir ülkede üstün zekalı çocuklar sınıfı diye bir sınıf yoktur. Çocuğunuz çok üstünse bile, böyle bir gruba koymamalısınız. Bu çocukları, ötekileştirebilir. Gelişmelerini engelleyebilir.

Çocuğunuz bir yönü çok kuvvetliyse mutlaka fark edersiniz. Engelleyemezsiniz. Bu nedenle, üstün yönünü bulacağım diyerek, çocukları yormaya gerek yok.

Her çocuğun öğrenme hızı farklıdır. Sınıf farklı öğrenme hızı olanlar tarafından oluşturulmalıdır.

Sınıf atlatma kız çocuklarında daha zararlıdır.

Temel eğitimde okulda alınacak her karar aile onayı almalıdır. Sınıf atlatma, sınıfta kalma gibi.

Çocuğunuzun sınıfında farklı çocuklar olursa çocuğunuzun iç dünyası genişler.

İlkokulda okulu sevip sevmediğiniz, öğretmeninizle yaşadığınız deneyimle ilgilidir.

Okuldan memnun olmadığınızda, okul değişikliği düşünürseniz bunu çok iyi düşünmeli, getiri ve götürüsünü tartmalısınız. Çocuğu etkilersiniz.

EğitimPedia web sayfasında yakında okullarla ilgili bir yazı yayınlanacak. Okullar hakkındaki tüm bilgilere ulaşılabilecek. Öğretmen ve müdürü kim, kaç öğrencisi var, kaç sınıfı var gibi.

Çocuklar okula gittiklerinde, orada duygularını yaşarlar, ne hissettikleri önemlidir. Okulun fiziksel durumu sadece veliler tarafından görülür.

ÖZEL OKUL

Türkiye'de bilinenin aksine, bir kaç okul dışında özel okul yok. Paralı okul var.Dünyadaki özel okullar fiziksel koşullarını değil, felsefi özelliklerini satar.

Çocuklar oyun oynarken öğrenir. Okul dizaynları buna uygun olmalıdır. Ancak okulların çoğu buna uygun değil.

Özel okul aldığı parayı nereye harcıyor buna bakmak lazım. %70'ini doğrudan çocuğa harcamıyorsa, o özel okul iyi bir okul değildir.Ancak ülkemizde bu sorunuza cevap verecek özel okul bulunmamaktadır.

SON NOT: Okul kararını verirken dönem dönem vermek gerekir. İlkokul, ortaokul, lise gibi. Her kademeyi ayrı değerlendirmeli, yeni göstergelerle karar almalısınız.

Bana gelince, ben zaten ilköğretimden itibaren çocuğun özel okula gönderilmesine karşıyım. Özel okullardan iyi üniversiteleri kazananlar olduğu gibi devlet okullarında da kazananlar var. Sonuçta siz ne kadar uğraşırsanız uğraşın, o yapabileceği kadarını yapar.

Ayrıca günümüzde özel okullar çok pahalı. Bir kere özel okula gönderdikten sonra devlet okulana dönmeniz ruhsal bakımdan çocuğunuzu etkileyebilir diye düşünüyorum. Özel okula harcayacağınız parayı, yine farklı yollarla  yine ona harcayabilirsiniz. Yabancı dil eğitiminin yoğun olmasının özel okulu seçmede çok etken olduğunu anladım başkalarıyla da yaptığım konuşmalarda. Çocuğunuz biraz büyüdükten sonra dil eğitimi için yurt dışına da gönderebilirsiniz.

Tabi en doğru kararı yine aile verir. Size en uygun olanı siz seçebilirsiniz?

Peki sizce hangisi daha iyi?

Sevgiler
Şafak







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...