31 Eki 2014

BİLMEYENLER İÇİN BLOG AÇILIŞI NASIL YAPILIR

Merhaba,

Bir süredir tanıdık tanımadık bir çok kişiden "Bende blog açmak istiyorum nasıl oluyor bir yardım etsene" cümlesini sık duyar oldum. Aslında ben bu işin ustası değilim ama araştırmayı çok seviyorum. Gençliğimde de hiç bir kod bilmediğim halde HTML kodlarını kullanarak site açmışlığım vardır. Çok mükemmel olmasa da o dönemde idare ederdi işte :)

Bugün size blogspot adresini kullanarak nasıl blog açacağınız hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. gerisi sizin kaleminize ve araştırma ruhunuza bağlı.

Öncelikle sadece bir blogum olsun diye bu işe başlamayın. Zamanınıza ve emeğinize yazık. Amacınız ne olursa olsun, o amaca uygun yazı girmek zorundasınız. Yoksa ne okunursunuz ne de yazmaktan keyif alırsınız.

İlk işiniz bir gmail adresi edinmek. Bu adres sayesinde blogunuza bir çok gagget ( Türkçe karşılığını tam bulamadım ama bazı işlemlerle ilgili önceden yazılmış hazır kodlar diyebiliriz. Mesela üye kaydetmek, sosyal medyada paylaşmak gibi) ekleyebilirsiniz. Gmail adresinizi aldıktan sonra, Blogunuza ne isim vereceğinize karar vermelisiniz. Ben Şafağın Dünyası dedim çünkü hayatımı, yaptıklarımı, yapmak istediklerimi ve çocuklarımla belki daha sonra unutacağım anılarımı eklemek istedim.

İsme, ne yazmak istediğinize karar verdikten ve gmail adresinizi aldıktan sonra.

www.blogspot.com.tr  adresine girin. Açılan pencerede gmail adresinizi ve şifrenizi girin. Size yeni bir ekran açacaktır. Bu ekranda Google+ profilinizi ve ya sınırlı blogger profilinizi seçebilirsiniz.



Hangi profili seçeceğinize karar verdikten sonra ekran sizi aşağıda ki profil oluşturma ekranlarından birine yönlendirecektir.





Profilinizi seçtikten sonra ekteki ekrana geçeceksiniz.


Sonrasında, üst sağ köşede bulunan Yeni Blog yazısına tıklayın ve blogunuza  bir isim verin. Eğer isim kullanım için uygunsa izin verecektir, ,istediğiniz isimde bir başka blog varsa yeni bir isim seçmeniz gerekir.  Herhangi bir görüntüyü seçerek devam edebilirsiniz  çünkü sonrasında dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Değişiklik yapmadan yayın yapmak isterseniz Yayın göndermeye başlayı tıklayabilirsiniz ama tavsiye etmem çünkü yazı yayınlamadan önce blogunuzun tasarımını tamamlamalısınız. Çekici olmayan , baştan savma yapılan blog tasarımları yazılarınız ne kadar güzel olursa olsun okuyucuları kaçıracaktır. Bunun yerine yine üstte Blogu Görüntüle yazısının bulunduğu yerdeki çekmece gibi olan işarete tıklayın ve açılan pencerede şablonu seçin.


Açılacak pencerede altta bulunan “Basit , Dinamik, Resim Penceresi vb.” görünümlerden birini seçerek “ bloga uygula” deyin.  Uygulamadan önce, seçtiğiniz görünüm üzerine geldiğinizde ortaya çıkan büyüteç işaretine tıklayarak nasıl görüneceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Görünüm İçinize sindikten sonra Bloga uygula diyebilirsiniz.
Ardından yine en üstte bulunan Özelleştir seçeneğine tıklayarak, Blogger Şablon Tasarımcısı sayfasına ulaşacaksınız.


Bundan sonra sıra ile, isterseniz farklı bir arka plan uygulayabilir, genişlikleri ayarla seçeneği ile ekran genişliklerinizi düzeltebilirsiniz. Yerleşim sekmesine tıklayarak üst gövde ve alt bilgi görüntülerini ayarlayabilirsiniz. Gelişmiş seçeneğine tıklayarak, yazı ve diğer bölümlerin renklerini, stillerini , yazı boylarını ayarlayabilirsiniz. 

 

Ardından en üstte sağdaki blogger’a dön butonu ile Kontrol panelinize ulaşabilirsiniz. Bu bölümde öncelikle Yerleşim sekmesine tıklayarak blogunuzun olmazsa olmazları Gaggetları eklemelisiniz. İnsanlar blogunuz hakkında bunlara bakarak bilgi sahibi olacaklar ve sizi takibe alabilecekler.





Gagget ekle yazılarına tıkladığınızda yeni bir sayfa açılacak. Burada bir çok seçenek var. Blogunuzda olması gerektiğine inandıklarınızı ekleyebilirsiniz. Örneğin, E-posta ile takip et, Blog istatistikleri, İzleyiciler, arama kutusu, farklı yönlendirmeler yapabileceğiniz HTML/Java Script gibi. Bunlardan hangilerini kullanacağınız size kalmış, ama bana sorarsanız çok fazla şey eklemeyin.

Seçtiğiniz Gagget’ın yanındaki + işaretine tıklayarak farklı bir başlık yazabilirsiniz. Kaydeti tıkladığınızda o gagget blogunuza eklenmiş olacaktır. Bütün eklemelerinizi yaptıktan sonra düzenlemeyi kaydetmeyi unutmayın. Yaptıklarınız boşa gitmesin.

Gaggetlarınıza Etiketler bölümünü de eklemeyi unutmayın.  İsterseniz tüm etiketlerinizi, isterseniz sadece seçtiğiniz etiketleri  listelebilirsiniz.

Blog görüntünüzü düzenledikten ve Gaggetlarınızı ekledikten sonra yazı girmeye başlayabilirsiniz. Bunun için Kontrol Panelinizdeki Yeni Yayın seçeneğini tıklayın ve yazmaya başlayın. Yazınıza başlık girdikten ve yazınızı yazdıktan sonra sağ yanda bulunan Etiketler bölümüne yazınızla ilgili anahtar kelimeleri eklemelisiniz.  Anahtar kelimeler hem arama motorlarında görünmenizi hem de, blogunuzu ziyaret edenlerin o konu ile ilgili yazılarınıza kolaylıkla ulaşmasını sağlar.

Yazınızı tamamladıktan, etiketlerinizi yazdıktan sonra "yayınla" butonuna basarak yazınızı tamamlamış olursunuz. Bundan sonra yapılması gereken en önemli şeylerden biri yazınızı sosyal medyada paylaşmak olacaktır. Bu tanınmanızı ve yazılarınızın duyulmasını sağlayacaktır.

Bugünlük anlatmak istediklerim bunlar, sonrası yazmaya devam edip etmeyeceğinize bağlı olarak şekillenecektir zaten.  Bu konuda bende bildiğim kadarı ile  bundan sonra da yazmaya devam edeceğim.

Sevgiler

Şafak






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...