17 Ağu 2016

Çocukları Sıcaktan Korumanın Yolları


Herkese merhaba,

Malum yaz mevsiminde en çok, çocuklar, bebekler ve yaşlılar etkileniyor. Hatta sıcaklar nedeniyle bazı ülkelerde can kayıpları bile yaşanabiliyor. 

Yaz mevsimi çocuklar için havuz ve denize girmek, açık havadaki oyun mekanlarında özgürce oynamak ve gezmek anlamına geliyor. Siz ne kadar anlatmaya çalışsanız da bazen çocuklarımızın dışarı çıkmak, oyun oynamak gibi isteklerini engelleyemiyoruz. Onlar çok etkileneceklerinin farkına bile varmıyorlar. Sadece çocuklar değil tabi ki. Bazı yeni çocuk sahibi olan ebeveynler de, bebekleriyle birlikte güzel havaların bolca tadını çıkarmak istiyor. Ancak bebekleri ve çocukları tüm aktivitelerde özellikle yaz sıcakları ve güneşin olumsuz etkilerinden korumak gerekiyor. Bana kalırsa saat 12:00 ile 15:30 arası mutlaka ama mutlaka evde ya da serin bir yerde durmak gerekiyor. Tabi bunu gelin de havuza yada denize gitmek isteyen çocuğa anlatın anlatabilirseniz :( 

İşte bu durumda ne yapabileceğimize bakmak ve mümkün olduğunca önlem almak lazım. 

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol 'un, alınabilecek basit önlemlerle bebek ve çocukları sıcak havalardan korumanın yollarını anlattığı açıklamayı sizlerle de paylaşmak istedim.


Klimadan uzak tutun

Klima kullanımından uzak durmakta fayda olduğunu söyleyen Dr. Reyhan Erol, eğer kullanılacaksa mutlaka bakteri filtresinin olmasına dikkat edilmesini ifade ediyor. Klimanın soğuk hava üfleyen fanlarının yenidoğanlar ve çocuklara direkt olarak temas etmemesi gerekiyor.

15 dakika güneşlendirin

Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında bebek ve çocukları dışarı çıkarmamaya özen göstermek gerekiyor. Günlük 15 dakika güneş ışığı gereken D vitamini alımı için yeterli oluyor. Gereğinden fazla kullanılan güneş kremleri D vitamini yapımını azaltarak toksik maddelerin vücutta birikmesini kolaylaştıracağı için ölçülü miktarda kullanılması öneriliyor. Bebek dışarı çıkarılacağı zaman başına pamuklu bir şapka takılması güneşten korumaya destek oluyor.

Asitli içeceklerden uzak tutun

Çocukların yaz mevsiminde bol miktarda su içmesi gerekiyor. Taze meyve suyu ve ayran önerilen içecekler arasında yer alırken, vücudun ph değerini bozarak sağlık sorunlarına davetiye çıkartan asitli içeceklerden de uzak durulması gerekiyor. Ara öğünlerde taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Reyhan Erol, “Sıcak ortamda mikropların üremesi hızlı olduğu için, taze gıda tüketimine ve tüketilen gıdaların hijyenine de ayrıca dikkat edilmeli. Zihinsel performanslarına katkıda bulunan yüzme gibi çeşitli spor aktiviteleri için çocuklar teşvik edilmeli” diyor.

Pamuklu kıyafet giydirin

Bebek ve çocukları giydirirken kıyafetlerde rahat, açık renkli ve pamuklu kumaş seçilmesi önem taşıyor. Hava giriş çıkışını sağlayan pamuklu kumaşlar, aynı zamanda terlemeyi de önlüyor.

Ağız kuruluğu ve az idrar varsa dikkat!


Doktorlar özellikle önermediği sürece yeni doğanlarda anne sütü dışında bebeklere su içirilmesine gerek olmuyor. Ancak ateşli hastalıklar, ishal gibi sıvı ihtiyacının artığı bazı istisnai durumlarda su takviyesi ihtiyaç haline gelebiliyor. Mama ile beslenen bebeklerde mamanın üzerinde yazan kullanma talimatına göre hazırlanmasını söyleyen Dr. Reyhan Erol, sıcak yaz günlerinde mamanın hazırlanma şekline bağlı olarak su ihtiyacının artabileceğini ifade ediyor. Bebekte sürekli ağlama, ağız kuruluğu, normalden az idrar yapma ya da bezinde ürat kristaline bağlı pembe-turuncu renklenme görülüyorsa bu yetersiz beslenme veya susuzluğa işaret edebiliyor. Böyle bir durumla karşılaşılırsa doktora başvurmak için vakit kaybetmemek önem taşıyor. 

Siz yine de mümkün olduğunca güneşin çok dik geldiği saatlerde evde ya da gölgede durmanın yollarını deneyin

Sevgiler

Şafak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...