4 Ağu 2017

Su Çiçeği Hastalığı ve Tedavisi



Merhaba,

Bugün sizlere Haziran ayında Ege ile Temmuz ayında da Efe Deniz ile yaşadığımız Su Çiçeği hastalığı sonrası bilgi ve deneyimlerimi anlatmak istiyorum.

Çok fotograf çektirmek istemedikleri için ne yazık ki böyle 3 foto paylaşabiliyorum sizinle. Bu fotolarda görünüşü ile ilgili sorularınıza  pek cevap veremez gibi düşünüyorum.

Önce Ege hastalandı. Aslında okullarda su çiçeği salgını olduğunu  birkaç hafta önce duymuştuk ama yakalanmamıştık. Ya da biz öyle sanıyorduk. Sitede de çocuklardan bir kaçı su çiçeğiydi. Aslında bir yandan da yakalanmalarını çok istediğimi itiraf etmeliyim. Çünkü bu tarz hastalıklar küçük yaşda daha kolay atlatılıyor. Ege'de normal şartlarda olan belirtiler olmadı. Ne ateş, ne halsizlik ne de bir başka birşey. Başlıca belirtiler bunlar zaten. Öncesinde anlama şansınız yok. 


Su Çiçeği Belirtileri


Gezmeye gittiğimiz bir pazar günü eve geldiğinde anne kaşınıyorum dedi. Hava da sıcak olduğu için terden kaynaklandığını düşünerek soyunup  duş almasını istedim. tişörtü çıkardığında kaşınıyor dediği yerde bir baloncuk gördüm. Sinek yada böcek ısırığı olabileceğini düşünürek daha yakından baktığımda içinde hafif bir baloncuk fark ettim. Aklıma hemen su çiçeği geldi tabi. Bu nedenle duştan vazgeçtik ve izlemeye başladık. Çok hızlı bir şekilde bir kaç saat içinde vücudundaki kabarıklıklar çoğalmaya başladı. Önce pembelik olarak başlıyor sonrasında da bir gün içinde su baloncuğu oluyor ve ertesi günde sönmeye başlıyor.

Su Çiçeği



Su Çiçeği Tedavisi


Kabarıklara Ovadril losyon sürdüm. Bu doğru bir davranışmış çünkü ertesi gün doktora götürdüğümüzde o da aynı losyonu sürmesini önerdi. Çiçek hastalığında  bilmediğiniz bir losyon sürmekten kaçınmalısınız çünkü bazıları su çiçeği hastalığında zararlı oluyormuş. Hatta bazılarının klavuzunda özellikle belirtiyorlar. Bizim için biraz kolay geçti çünkü ben her yeni çıkmaya başlayan kabarcığa losyon sürdüm. Bu kaşınmasını önlediği için zorlanmadık. 

Hastalık en çok 1-4 gün arası artarak devam ediyor ve 7 günün sonunda da genellikle sona eriyor. Viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotik vb. her hangi bir ilaç işe yaramıyor. Sadece ateş için hafif bir ateş düşürücü verebileceğimizi söyledi dokorumuz ama bizim hiç ihtiyacımız olmadı. Eskiler hep dermiş, baştan başlayıp, ayaktan çıkarak son bulur. Cidden de doğru bir tespit.  Gögüs ve sırt bölgesinde, başında daha çok oluyor. Cinsel bölgelerinde, ağzında olan çocuklarda var. Kimi çocuklar hafif kimi çocuklarda ağır atlatıyorlar. 

Su çiçeği kaç gün sonra yıkanır?


İyileşmeye başladığında kabarıklıklar bu şekilde sönmeye ve kararmaya başlıyor. Bu döneme kadar çocuğu yada kabarıklıkları yıkamaktan kaçınmanız gerekiyor. Çünkü su çiçeğine su değdiğinde kabarcıklarda çukurlaşma oluyor ve iz kalıyor. Banyo konusunu doktorumuza sorduğumda, özellikle baş bölgesini kesinlikle ve kesinlikle yıkamamızı tembihledi. 




Su çiçeği bulaşıcı mı?




Son çiçek sönene kadar hastalık bulaşıcılığını koruyor bu nedenle okula göndermemekte ve diğer çocuklarla çok iletişime girmemesini sağlamakta fayda var. Evde başka çocuklarda olunca bulaşmaması kaçınılmaz oluyor. Bizde de öyle oldu. Ege tamamen iyileştikten yaklaşık bir hafta sonra Efe Deniz'de hastalandı. O Ege'den daha hafif atlattı maşallah. Sadece bir kaç yerinde çıktı ve doktor bile emin olmakta zorlandı ve iyice muayene ettikten sonra  su çiçeği olduğunu ama çok hafif geçeceğini söyledi. 

Aşılara karşı olan bir çok kişi olduğunu biliyorum, benimde aşı dönemlerinde aklıma takılan bir konuydu ama aşılar sayesinde daha hafif atlattıklarını düşünüyorum.

Dilerim çocuklar mutlaka geçirmeleri gereken bulaşıcı hastalıkları küçük yaşta ve çok hafif atlatırlar. Umarım işinize yarayan bir yazı olmuştur. Bir başka yazıda görüşmek üzere

Sevgiler
Şafak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...