Merhaba,
Geçen gün elime geçen bir kitap nediyle yeni haberdar olduğum bir durumdan bahsetmek istiyorum size.
Koç üniversitesinin bir yayın evi olduğunu ve yayınladığı kitaplarda kendi alanlarının ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçtiğini biliyor muydunuz? İşin en sevindiğim tarafı ise, elde edilen gelir, Koç Üniversitesinde burslu okuyan çocuklar için kullanılıyormuş.
2016 da böyle sosyal sorumluluğunun bilincinde olan firmaların sayılarının artması dileğiyle kitap ile ilgili bilgi notunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sevgiler
Şafak
Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Erken Okuryazarlık: 0-3 Yaş Arası Çocuk Kitapları adlı kitabı yayımladı. “Psikoloji ve Çocuk Gelişimi” kategorisinde yer alan ve Bettina Kümmerling- Meibauer tarafından derlenen kitap, Ekin Uşşaklı tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap, aileler ve anne baba adayları için güncel araştırma bulgularını sunuyor; daha hamilelik döneminde bir çocuk odası hazırlarken yenidoğan kütüphanesini eksik etmemenin gerekliliğine işaret ediyor. Kitap aynı zamanda, okuma kültürü bağlamındaki girişimleri destekleyebilecek bilgiler içeriyor.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan, Bettina Kümmerling-Meibauer’in kaleme aldığı ve Ekin Uşşaklı’nın Türkçeye kazandırdığı Erken Okuryazarlık: 0-3 Yaş Arası Çocuk Kitapları raflardaki yerini aldı. Okumanın temellerinin ne denli erken başladığına işaret eden öncü bir yapıt olan kitap, yeni araştırmaların alan üzerindeki etkisini geniş bir yelpazede sunuyor. Kitap bu içeriğiyle öğretmenlere, pedagoglara, kütüphanecilere, psikologlara, sosyologlara ve daha birçok farklı uzmanlık alanına hitap ediyor.
Bettina Kümmerling-Meibauer, bu derleme eserle farklı alanlarda çalışan akademisyenlerin konuyla ilgili bilgi birikimini aktarmasına önayak oluyor, bebekler için resimli kitapların ve okuma rutinlerinin farklı açılardan irdelenmesi için akademik bir platform yaratıyor. Teorik, ampirik, estetik ve kültürler arası araştırmaları dengeli bir biçimde sunan kitap, bu yaştaki çocuklar tarafından deneyimlenmiş birçok nitelikli kitabı da ele alıyor; karton kitaplardan kumaş kitaplara kadar birçok farklı çeşit kitaba vurgu yapılıyor. Çalışma, 0-3 yaş aralığındaki bebek ve çocuklara okunabilecek ve gösterilebilecek yayınların zengin çeşitliliği ve bu çeşitliliğin faydaları bağlamında da yol gösterici bir kaynak.
Kitapta, okuma alışkanlığının kazanımında ailenin yapabileceklerine dair öneriler de yer alıyor. Her evin bir okula dönüştürülmesi, kitabın bir oyuncak gibi yaygın olarak evde bulundurulması, her evde bir aile kitaplığı kurulması, çocuklara da kendi kitaplıklarını oluşturmak için imkân tanınması ve okumanın ödüllendirilmesi sunulan öneriler arasında yer alıyor.
Bir çocuğa ne zaman kitap okunmaya başlanabilir? Üç yaşın altındaki çocuklar kendilerine okunan kitapları yorumlayabilirler mi? Kendileri anlatı üretebilirler mi? Kitaplardaki görseller çocuğun algısal gelişimine nasıl etki eder? Resimli kitaplar ile modern sanatlar arasında nasıl bir ilişki vardır? Görsel okuryazarlık nasıl edinilir, faydası nedir? Çocuklar edebiyatı oyunla keşfedebilir mi? Kitap okuma seanslarında çocuk ve ebeveyn arasındaki iletişimin öğrenmeye etkisi nedir? Bu kitap, tüm bu sorulara cevap verebilecek tarzda hazırlandı.
Künye Bilgisi:
Erken Okuryazarlık: 0-3 Yaş Arası Çocuk Kitapları
Derleyen: Bettina Kümmerling-Meibauer
İngilizceden çeviren: Ekin Uşşaklı
Yayına hazırlayan: Ziya Kaya, Defne Karakaya
Düzelti: Gaye Dinçel
Kitap ve kapak tasarımı: Gökçen Ergüven
Kapak görseli: Frank Georgy, kopfsprung.de
Kategori: Psikoloji, Çocuk Gelişimi
1.Baskı: İstanbul, Aralık 2015
Baskı: Yılmaz Ofset
Sertifika no: 15878
Nato Caddesi 14/1 Seyrantepe Kâğıthane/İstanbul +90 212 284 0226
Koç Üniversitesi Yayınları Sertifika no: 18318
İstiklal Caddesi No:181 Merkez Han Beyoğlu/İstanbul +90 212 393 6000
kup@ku.edu.tr • www.kocuniversitypress.com • www.kocuniversitesiyayinlari.com
Koç Üniversitesi Yayınları Hakkında
Koç Üniversitesi’nin “mükemmellik merkezi” olma hedefinin barındırdığı öncülük arzusunu benimseyen Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor.
Burasının Bilgisi dizisinde, bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor. Literatüre ciddi katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar. Tarih, sanat tarihi, siyaset, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar öne çıkıyor.
Uçbeyleri dizisi genel okuru hedefleyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan (“state-of-the-art”) ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamına giriyor.
Maddiyat dizisiyse Uçbeyleri’nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.
KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmaya çalışıyor.
KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor. 👏
👏👏👏