22 Mar 2016

Hiç Naturel Sızma Zeytinyağı


Merhaba,

Sağlam bir zeytinyağı kullanıcısıyım ben. Hele "Zeytinyağlı Yiyemem Aman" şarkısının  yazılma nedeninin aslında margarinlerin satışı için algı yaratmak olduğunu rahmetli Prof. Dr. Murat Aydın'dan duyduktan sonra hiç eksik etmedim evden. Zeytinyağını yemeklerde ve salatalarda kullanıyorum. Zaman zaman fabrikasyon zeytin yağı alsam da, genellikte bildik kişilerden yada özel firmalardan almaya dikkat ediyorum.

Hiç naturel zeytinyağı ile de sevgili Beğendim Paylaştı Şerife'nin etkinliğinde tanıştım. Urla 'ya yerleşme kararı alan bir ailenin Urla'da düzenlenen bir tadım etkinliğine katılması ile başlamış. Evlerinin bahçesinde ki 30 zeytin ağacı ile başlamışlar ve şimdi 2000 dönüm arazide 60.000 zeytin ağacı ile devam ediyorlar.

Naturel zeytinyağlarını kendi tasarladıkları özel seramik şişelerde satışa sunuyorlar. Sadece kendi bahçelerindeki zeytinleri işliyor ve artsa da hep sınırlı kalacak üretimimiz diyorlar.


Yağlarını yemekte henüz denemedim ama salatalarımda kullanıyorum. Normal bir Türk ailesiyiz biz, zeytinyağına ekmeğimizi banarak yeriz, zeytine bile zeytinyağı koyarız:) Özellikle sabah kahvaltılarında Efe Deniz yağa ekmek banarak yemeyi çok seviyor ve oldukça da seçici bu konuda. O beğendiği için siz de beğenirsiniz diye düşünüyorum :)



İlk denediğimde  instagram hesabımda paylaşmıştım ve firma açıklayıcı notları ile yorum yapmıştı. İşte onların cümleleri ile yağ nasıl olmalı sorusunun cevabı.

Zeytinyağı konusu çocukluğumuzdan getirdiğimiz alışkanlıklar ve bazı kulaktan dolma ve maalesef çoğu yanlış algı ile dolu. Bu konuda vasıtanızla tüm ilgilenenleri aydınlatmak isterim. Zeytinyağının kokması önemli ve aranan bir özelliktir. Zeytinyağı; çimen kokar, enginar , kuru nane bile kokan cinsleri vardır. Bu meyvenin zamanında ve uygun koşullarda sıkıldığının ve doğru saklandığının göstergesidir. Zeytinyağı oda sıcaklığında buram buram 'meyve' kokmalıdır. Yağın rahiyasını böyle anlarız. Söylediğinizin aksine yağın daha az işlenmesi ile kokusu azalır yorumu bir kavram karmaşasından kaynaklanmakta. Zeytin en fazla 27 derecedeki makinede sıkılmalı ki buna Soğuk Sıkım diyoruz. Ve sizin dediğiniz gibi makinede çok tutulmalıdır ki kokulu ve antioksidanı, polifenolleri yüksek yani natürel sızma olsun. 

Sevgilerimle

Şafak

Era Kolejleri ile MPR testi



Merhaba,

Geçtiğimiz haftalarda Era Kolejleri'nin bir daveti ile MPR testi için Beylikdüzü kampüsüne doğru yola çıktık. Testi hem Ege hem de Efe için yaptıracaktık ancak Efe Deniz orada gezmeyi daha cazip buldu.



Peki ne bu MPR testi? MPR testi Çocukların, Duyu-Motor, Görsel ve İşitsel olarak ait oldukları yaş gruplarına uygun bilişsel profilini çıkarıyor. Yaklaşık 1.5 saat süre ile çocuklar bu teste tabi tutuluyorlar. Era Kolejleri bunu okula başlayan her öğrencileri için uyguluyormuş ve eksik görünen konularda eğitimleri boyunca takip ediliyorlar. Zaman zaman geliştirmeleri yönünde eğitimler de veriyorlar. Ayrıca, yazarken titreyen kalemlerle el yazısı hızı testi de yapılıyor.  Yapılan tüm testlerin sonucunda bir puan oluşturulıyor. Ortalaması 100 kabul edilen standart puanların (+-)15 'i normal skor olarak kabul ediliyor.




Bizim testlerimizde Ege'nin bir çok özelliği ortalamanın üzerinde çıktı. Tabi her anne baba gibi sevindik bu duruma :)



O gün okul hakkında da biraz bilgi edindim. Bizim ziyerete gitttiğimiz Era Beylikdüzü Kampüsü 2 sene önce açılmış. 1. sınıftan itibaren 8. sınıfa kadar eğitim görüyor çocuklar. Kampüste 18 sınıf var. Sınıf mevcutları ise en fazla 18.



O gün 7 ve 8. sınıf teknoloji dersi öğrencilerinin yaptığı robotu da gördük :) Bu robot başını ve kolunu oynatabilecek.



Era Kolejlerinde, inovatif eğitim sistemi uygulanıyor. Zihinsel, fiziksel tüm gelişimleri yakın takip halinde. Mesela içine kapanık bir çocuksa küçük uygulamalarla kabuğundan çıkarmanın yollarını uyguluyorlar. Orada dikkatimi çeken bir nokta da tüm personelin çocukları tanıyarak isimleri ile hitap etmesi oldu. Öğrenciler arasında sorun çıktığında, bunu önce kendi aralarında çözmeleri isteniyor.




Okulda tüm öğrenciler servis ve yemek haneden yararlanabiliyor. Servis her noktaya konulmuş. Dönem içinde geziler tiyatrolar düzenlenerek sürekli bir etkinlik içindeler. Hafta sonu okulda da etkilikler düzenleniyor ve bu etkinliklere veliler de dilerse gelebiliyor.


Okulda iletişim öğretmeni mevcut. Çocuklar her istediklerinde iletişim öğretmeni ile görüşüp sorunlarını dile getirebiliyorlar.







Okulda farklı farklı atölyeler ve laboratuvar mevcut. Çocuklarda ki gelişimi ölçerken bunu bir sınav şeklinde değil de oyun havasında gerçekleştiriyorlar ki bu en beğendiğim yönlerden biri oldu.


Era Kolejleri devletin burs sağladığı okullar listesinde de mevcut. Era Kolejlerini Sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz



Bu arada, 1.5 saat bu testi sıkılmadan yapabildiyse , Ege'ye hiperaktif mi acaba diye soranlara selam olsun :) Oyalamayı bilmiyorsunuz.

Bir başka bilgi ve deneyim yazımda görüşmek üzere

Sevgiler
Şafak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...