17 Tem 2015

RAMAZAN BAYRAMI MI YOKSA ŞEKER BAYRAMI MI?


Merhabaa,

Başlığa bakıp bu nasıl bir soru demeyin. Valla ben de soranlara şaşıyorum. Bayram geldi ya, Ramazan bayramı mı yoksa şeker bayramı mı tartışmaları yine başladı. Bu konu hep tartışılıyor.

Efendim fikrimi merak edenlere (bu vesile ile etmeyenlere de) şöyle açıklayayım.

Bayramın bayram olduğu ilk zamanlara gidersek aslında Fıtır Bayramı. Yani Sadakalaşma Bayramı. Yani tokun açın halinden anladığı, 30 günü kutlama bayramı. Birlik olma bayramı. Düşünsenize maddi durumu olan yada olmayan herkes bu ayın içinde vücudunun sağlıklı olmasının fitresini verir. Sanırım karşındakini anlama bayramı bir bakıma.

Ramazan ise oruç tutulan Şevval ayının bizdeki karşılığı olarak Ramazan olarak isimlendirilmesi sonucu ortaya çıkmış bir isim.  Orucun bittiği günün kutlamalarına da Ramazan Bayramı denmiş. Yoksa Kuran-ı Kerimde ne Ramazan kelimesi var o günlerle ilgili, ne de şekerle ilgili bir şey.

Bizde herşeyi polemik haline getirme iç güdüsü yaygın ya. Dini bayramı bile bir tartışma havasına sokuyoruz. 

Peki niye şeker bayramı olmuş bir adı. Şöyle ki; Bayramda gelenlere tatlı ikram edilmiş, zamanla bayramlaşmaya gelen çocuklarda bu özel gün, hoş anılar ve heyecan yaratsın diye şekerler, mendil içinde para, lokum verilmiş. Sonrada adı şeker bayramına dönüşmüş. 

E ne fark eder peki? Bence hiç bir şey. Tartışmak anlamsız ve gereksiz. Türkçe'de Ramazan Bayramı olarak anılan bayrama Şeker Bayramı demek, ne dinden çıkarır bizi ne de günaha sokar. Anlamsız tartışmalar yerine Müslümanlar birbirine kenetlense daha iyi olmaz mı? 

Sonra her şey ailede başlıyor demiyor muyuz sürekli. Şeker bayramı tabirinden rahatsız olanlar, çocuklarını alsınlar önlerine anlatsınlar, çocuğum bu bayramın adı bizde Ramazan bayramı ama çocuklar mutlu olsun diye onlara şeker çikolata gibi tatlı şeyler veriyoruz o nedenle bazıları Şeker bayramı diyor diye. 

Neyse efendim. Bu yazı vesilesi ile Müslümanların Fıtır Bayramı, dilimize yerleşen adıyla Ramazan bayramı, çocukların bayram coşkusuna ortak olup, ne güzel diye düşünecekleri Şeker Bayramımız kutlu olsun.

Eskide kalan bayram coşkusunu tekrar yaşayacağımız, kardeş ve dostluğun yeniden hayatımıza gireceği güzel günlere kavuşuruz inşallah.

Sevgiler
Şafak

Not: Dün Bloggerlar Paylaşıyor da eski ve yeni bayramlarla ilgili bir yazı yazdı Elmas. Okumanızı çok isterim. Hadi o zaman Tık Tık

12 yorum:

  1. İsmi şeker bayramı olsa ne ramazan bayramı olsa ne fıtır bayramı olsa ne? İçerik önemli bunu anlayamadıktan sonra isim cisim boş. Sevgiler. İyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  2. Bayramınız kutlu olsun.. Benim için de önemli olan şey bayramların manasının kaybedilmemesi.. İsime takılıp özünü unutmak doğru değil.. Nice güzel bayramlarınız olsun sevdiklerinizle... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ben bu konuda net'im..Ramazan nedeniyle bayram yapıyorsak bu Ramazan bayramı olmalı.Şeker bayramı tamamen dini bayramları yozlaştırmak adına söylenen birşey.Buda benim görüşüm :)
    Ramazan bayramın mübarek olsun canım :)

    YanıtlaSil
  4. Ramazanda açın halinden anlamak şöyle dursun kaç saat aç kaldığının ve iftarda ne yiyeceğinin derdine düşüp; şaşalı iftar sofraları kuruluyorsa bayramın adı Şeker olmuş Ramazan olmuş ne farkeder. ( Ramazanı olması gerektiği gibi yaşayanları tenzih ederim ) Şeker tadında bayramlar yaşamak dileğiyle arkadaşım ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi ne yesek diye düşünmek neyse de :) ben de şatafatlı sofra kurup yedi cihana oruçlu olduğunu duyuranları hiç sevmiyorum. Şeker tadında Ramazan ruhuyla bayramlar yaşarız inşallah

      Sil
  5. dönüp dolaşıp aynı konuları konuşmaktan bıkmadı milletimiz bi gelişemedi kafalar

    YanıtlaSil
  6. Gezerken gezerken yolum buraya düştü. :) bir düzeltme yapmak istiyorum izninizle.
    "Ramazan ise oruç tutulan Şevval ayının bizdeki karşılığı olarak Ramazan olarak isimlendirilmesi sonucu ortaya çıkmış bir isim."
    demişsiniz. Şevval ayı, Ramazan ayından sonra gelen ay. Yani kutladığımız bayram günleri Şevval ayının 1-2-3. günlerinin içinde.
    Bayramın adı ise, aslı sizin de dediğiniz gibi Fıtır bayramı.
    Asıl ismini kullanmadıktan sonra, isteyen istediğini desin, benim için farketmiyor.
    Bu bayramın bir özelliği var. Peygamber Efendimiz'in (sav) tavsiyesi ile bayram namazında gitmeden önce bir miktar tatlı bir şey yemeli. (Bir ay boyunca gece yemek yemeye alışmış bünyeler için mükemmel bir uygulama)

    Kurban bayramında ise bu yok. Hatta namazdan eve dönünce kesilirmiş ya kurbanlar. İlk olarak kurban etinden minik bir parça tadıp, ondan sonra yemek yemek. Yani bir nevi kısa süreli bir oruç.

    Fakat şimdi malum, kesimler bahçede yapılamadığı için, kesim vakti çok sonraya kalıyor, bunu uygulayabilmek çok zor artık.

    Çünkü bu tam bir gün orucuna dönmemeli, kurban bayramının 4 gününde de oruç haram. (Ramazan bayramının ise 1. gününde oruç haram.
    Neyse demek istediğim şu idi: namaza giderken yenilen o tatlıdan dolayı mı acaba şeker bayramı dedi bizim atalarımız? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumlarınız ve düzeltmeniz için çok teşekkürler. Kurban bayramı ile ilgili o noktayı bende duymuştum. Ama artık dediğiniz gibi büyük şehirlerde sıra beklemekten kurban kesmek ertesi güne bile kalıyor.
      sevgierimle

      Sil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...