12 Mar 2016

Çocuklar İçin Alışveriş Oyunu

Merhaba,

Bugün sizlere geçenlerde okulda katıldığım bir seminerde önerilen bir oyundna bahsetmek istiyorum. Alışveriş oyunu. 

Çocuklarla oyun oynamak gerçeği söylemek gerekrse bazen çok sıkıcı oluyor. Ne yazık ki artık anneler eskiden olduğu gibi genç yaşta anne olmuyor. Neredeyse 35 li yaşlarda dünyaya getiririyoruz çocukları. Yok işimde yükseleyim, yok borçlardan kurtulalım, dur başımızı sokacak bir ev alalım derken yıllar gelip geçiyor. Sonrada çocuklara harcayacak enerjimiz kalmıyor. Peki bu suç mu? Hayır değil. Düşünsenize çocuğunuzla aranızda 40 yıl var nasıl yetsin enerjniz? Nasıl onların seviyesine inelim. Sizi bilmem ama bu 7 ve 3 yaşında çocuğu olan 42 yaşındaki benim için çok zor.

Peki nasıl olurda hem de ona bir şeyler öğretebiliriz hem de onunla faydalı bir şeyler yapabiliriz sorusu için bu oyun çok iyi oldu. Tabi bunu yapabilmek için çocuğunuz ilkokul seviyesinde olması gerekebilir. 

Önce çocuğa onunla bir oyun oynamak istediğimizi söyleyeceğiz. Mesela akşam yemeğini birlikte hazırlamak olacak bu oyun. O akşam ne yemek yapmaya karar verdikten sonra, bir market insörtünü de kullanarak, ortaya koyduğumuz paranın bu malzemeleri almaya yetip yetmeyeceğine bakacağız. Böylelikle toplama çıkarma gibi işlemleri yapabilecek ve parayı tanıyacak. 

Ardından birlikte alıverişe çıkıp, alışveriş listesindeki malzemeleri almaya başlayacağız. Bu da okımasını ve yön bulmasını sağlayacak. Ardından kasa da ödemeyi yine birlikte yapacağız. 


Eve gelip malzemeleri hazırlamaya başlayacağız. Kullanacağımız miktarları ona söyleyerek ölçme işlemini anlamasını sağlayabiliriz. Ayıklanacak malzemeleri birlikte ayıklayarak motor kas gelişimine destek olabiliriz. Çocuklar anne ile yemek yapmaktan ayrı bir hoşlanıyorlar bunu kendi deneyimlerimden biliyorum :)

İşte hem akşam yemeğiniz hazır oldu hem de çocuğunuz bir sürü şey öğrenerek sizinle vakit geçirdi. Siz de denerseniz nasıl geçtiğini bana yorum yazın olur mu :)

Sevgiler
Şafak

12 yorum:

  1. Yazdıklarınıza katılıyorum. Ben de sürekli içimden "demek ki çocuklara ayak uydurabilmek için erken yaşta anne olmam gerekiyormuş" diye düşünürüm. Bir de miskin insan tayfasından değilim güya ama ne enerjim ne sabrım yetmiyor bazen :) Alışveriş oyununu çok sevdim. Ben de bu aralar Deniz'e paramızla neleri alabiliriz onu öğretmeye çalışıyorum. Kumbarasındaki parasıyla ev bile alabileceğini sanıyor kuzum. Biraz hayalleri yıkılacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuklar çok enerjik gerçekten içlerine canavar kaçmış diyorum bazen :)
      Aslında belki de bu biriktirme ile ev alamasa da ev alırken kullanır büyüyünce, mümkün olursa saklayın ve değerlendirin parasını ona çaktırmadan. Büyüdüğünde ilk evini alırken çıkarır verirsiniz bunları sen biriktirmişsin diye. Şimdi hayal ettim de ne harika olur
      sevgiler

      Sil
  2. Ne güzel bir etkinlik hiçte yetişemediğiniz düşünmüyorum maşallah size :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince yetmeye çalışıyorum ama bazen gerçekten yeterli değilmiyim acaba diye düşünüyorum. Biraz annelik içgüdüsü böyle bir şey herhalde
      sevgiler

      Sil
  3. Sana katılıyorum canım. Aslına bakarsan kırklı yaşlar bir kenara ben 25 yaşında aldım kızımı kucağıma Şuan 3 yaşında ve inan çok zorlanıyorum.Çoğu zaman oynamaktan sıkılıyorum.yoruluyorum.Anlayacağın bunun yaşla pek alakası yok.Hayat zor stres çok ve ne yazık ki çocuklarımız bizler gibi park bahçede büyümüyorki toprağa basıp enerji atsınlar dilediklerince oynasınlar.Apartman dairelerinde büyüyen çocuklardan ne kadar sakinlik bekleyebilirizki.Onlarda haklı ama işte bizim için zor oluyor.Helede alt katında ufacık sese bile kulak asan komşuların var ise çocuğuna yapma etme demek kaçınılmaz oluyor.Önerdiğin oyunu çoğu zaman kızımla oynamaya çalışıyorum evdeki temizlik işlerini bile oyuna çevirdiğim anlar oluyor ama ondanda sıkılıyor ne yazık ki benimki birşeyden memnun olmuyor :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allahtan ben alt komşum açısından çok şanslıyım. Her gördüğümde, özür diliyorum verdiğimiz rahatsızlıktan ama o hepimiz büyüttük çocuk olur öyle şeyler diyor, sağolsun :)
      sevgiler

      Sil
  4. Sayfaya bir babanne geldiii:)) cansınız siz ya yerim o elleri ben. Yeni hayat koşulları böyle maalesef benim çocuklarım da 1986 ve 1984 doğumlular küçük oğlum baba oldu ama büyük oğlum ve gelinkızım seneye düşünüyorlar :))Oğlum bazen bana takılırdı anne ee zaman farkı diye ben şimdi ona takılıyorum ikimizin arası 24 yaş senin olacak 33 göreceksin zaman farkını diye gülüp geçiyoruz ,ama durumda bu .Sağlıklarınız yerin de olsun hep güzellikleri yaşayın inş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgelmiş babanne :) Bizde inşallah babanne olduğumuzu görürüz :)
      Gençlerde haklı bir yerde yaşam şartları çok zor.
      sevgiler

      Sil
  5. Erken yaşta anne olmak lazımmış ben 28 de anne oldum ama yine de geç mi diyorum bazen. Belki de çalışan anneler daha çok yıpranıyor. Her şeye rağmen çocuklara da vakit ayırmanız ne güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimden geldiğince yapıyorum ama çoğu zaman hiç birşeye yetişememekten şikayetçiyim bende
      sevgiler

      Sil
  6. Bunları büyük oğlumda uyguluyordum, işe yarıyordu. Ama küçük oğlum dehşet bişey. Oyunu o seçip hepimizi yönlendiriyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) şimdiki çocuklar bir başka cidden. Benim ufaklıkta hep hayvancılık oynatıyor bana, onları kavga ettirmeye meraklı
      sevgiler

      Sil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...