22 Mar 2016

Hiç Naturel Sızma Zeytinyağı


Merhaba,

Sağlam bir zeytinyağı kullanıcısıyım ben. Hele "Zeytinyağlı Yiyemem Aman" şarkısının  yazılma nedeninin aslında margarinlerin satışı için algı yaratmak olduğunu rahmetli Prof. Dr. Murat Aydın'dan duyduktan sonra hiç eksik etmedim evden. Zeytinyağını yemeklerde ve salatalarda kullanıyorum. Zaman zaman fabrikasyon zeytin yağı alsam da, genellikte bildik kişilerden yada özel firmalardan almaya dikkat ediyorum.

Hiç naturel zeytinyağı ile de sevgili Beğendim Paylaştı Şerife'nin etkinliğinde tanıştım. Urla 'ya yerleşme kararı alan bir ailenin Urla'da düzenlenen bir tadım etkinliğine katılması ile başlamış. Evlerinin bahçesinde ki 30 zeytin ağacı ile başlamışlar ve şimdi 2000 dönüm arazide 60.000 zeytin ağacı ile devam ediyorlar.

Naturel zeytinyağlarını kendi tasarladıkları özel seramik şişelerde satışa sunuyorlar. Sadece kendi bahçelerindeki zeytinleri işliyor ve artsa da hep sınırlı kalacak üretimimiz diyorlar.


Yağlarını yemekte henüz denemedim ama salatalarımda kullanıyorum. Normal bir Türk ailesiyiz biz, zeytinyağına ekmeğimizi banarak yeriz, zeytine bile zeytinyağı koyarız:) Özellikle sabah kahvaltılarında Efe Deniz yağa ekmek banarak yemeyi çok seviyor ve oldukça da seçici bu konuda. O beğendiği için siz de beğenirsiniz diye düşünüyorum :)



İlk denediğimde  instagram hesabımda paylaşmıştım ve firma açıklayıcı notları ile yorum yapmıştı. İşte onların cümleleri ile yağ nasıl olmalı sorusunun cevabı.

Zeytinyağı konusu çocukluğumuzdan getirdiğimiz alışkanlıklar ve bazı kulaktan dolma ve maalesef çoğu yanlış algı ile dolu. Bu konuda vasıtanızla tüm ilgilenenleri aydınlatmak isterim. Zeytinyağının kokması önemli ve aranan bir özelliktir. Zeytinyağı; çimen kokar, enginar , kuru nane bile kokan cinsleri vardır. Bu meyvenin zamanında ve uygun koşullarda sıkıldığının ve doğru saklandığının göstergesidir. Zeytinyağı oda sıcaklığında buram buram 'meyve' kokmalıdır. Yağın rahiyasını böyle anlarız. Söylediğinizin aksine yağın daha az işlenmesi ile kokusu azalır yorumu bir kavram karmaşasından kaynaklanmakta. Zeytin en fazla 27 derecedeki makinede sıkılmalı ki buna Soğuk Sıkım diyoruz. Ve sizin dediğiniz gibi makinede çok tutulmalıdır ki kokulu ve antioksidanı, polifenolleri yüksek yani natürel sızma olsun. 

Sevgilerimle

Şafak

5 yorum:

  1. Zeytinyağı saglik demek bu markayi deneyecegim canim size de afiyet olsun ;)

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun canım, ben hem zeytinyağlı yemeklerimde (pırasa ve kereviz) hemde aynen sen gibi salata ve sabah kahvaltısında kekik ve pul biberli bandırmalık denedik.Çok beğendik ailece lezzetini.Hatta geçende börekte nasıl olur dedim onuda denedim süper :))

    YanıtlaSil
  3. afiyet olsun tatlım
    Efe beğendiyse kesin çok lezzetlidir
    ben şişelerine de bayıldım çok güzel gözüküyor denemek isterim

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...