6 Tem 2017

Çocuğumu Kedi Tırmaladı




Herkese merhaba,

Bir çoğumuz hayvanları seviyor ve hayvanları sevmeyen kişiler gördüğümüzde acımasızca eleştiriyoruz. Ben hayvanları mümkün olduğunca uzaktan seven bir insanım. Ölü balık (bakın bu önemli ölü balık) dışında hiç bir hayvana dokunamam. Asla kucağıma yada elime alıp sevemem.
Uzun yıllar kedi fobisi olan bir insan olduğum ve bu fobiden neredeyse 30 yaşında kurtulduğum göz önüne alınırsa, şu an uzaktan seviyor olmam bile alkışlanacak bir olay. Hoş bu fobide, ben küçükken yemek yiyeyim diye annemin bahçeye bütün kedileri toplayıp, yemeklerimi onlara vermesinin bir parmağı var mı bilemiyorum.

Yaşım ilerleyip de, kendi kendime "küçücük hayvan neden korkuyorsun ki" sorularını sormaya başladığımda kendime verdiğim yanıt hep aynı oldu.


"Çünkü onlar içgüdüleri ile hareket ediyor"

İçgüdeler beni korkutur hep. İnsanoğlu bile bir çok zaman içgüdülerinin kurbanı olur. Onunla hareket edince genel olarak da ben merkezli olur.

Şimdi buraya kadar okuduysanız bunun başlıkla ne alakası var demiş olabilirsiniz. Konuya girmeden önce biraz bu konuda ki düşüncelerimi de yazmak istedim. Çünkü çevremde kedi, köpek, kuş gibi hayvanları çok seven ve besleyen insan sayısı çok fazla. Oturduğum sitede çocukların parkı olduğu gibi bir de köpekler için özel bahçe bile var.

Ve benim iki oğlumda -bu genleri babadan aldıkları kesin, hayvanlara çok düşkün. Nerede kedi, köpek var onlar orada. Hiç korkmuyorlar. Ben dokunmayın diyince de insanlar bana kötü kötü bakıyor. Oysa amacım sadece çok küçük oldukları ve gelebilecek saldırıları anlayamayacakları için onları korumak.

İşte birkaç gün önce de benim ufaklık beni dinlemediği için, bir kedi tarafından tırmalandı. Kedi bizim bahçede yaşayan ve birçoğumuz tarafından da tanınan bir kedi. Daha bir ay önce anne oldu. Ufak bir tırmalama Allahtan ama insan anne olunca tedirgin olmadan duramıyor.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, tırmalama ve ısırma açısından bazı farklılıklar var. Isırıldığınız takdirde, hastaneye gittiğinizde size kuduz iğnesi yapmadan bırakmıyorlar. Bu konuda çok hassaslar. Zaten sizde mutlaka ama mutlaka yaptırmalısınız.

Yapmanız gerekenler;


  • Tırmalanan yeri hemen bol su ve sabunla yıkayın,
  • Baticon vb. sürün.
  • Tırmalayan kediyi tanıyorsanız, aşıları varsa ve tamsa, kedinin davranışlarında bir gariplik söz konusu değilse içiniz biraz daha rahat olabilir. Ama siz yine de kararı doktorunuza bırakın ve risk almayın. 

Peki hayvanlar Kuduz olursa neler oluyor derseniz;




  • Kuluçka süresi dolduktan sonra virüsün girdiği açık yarada yangısal reaksiyon başlıyor. 
  • Kuduz mikrobu taşıyan hayvan son derece ürkektir, genellikle insanlardan kaçar, loş ve gürültüsüz yerler bulup saklanmayı tercih ediyorlar
  • Gıda dışı şeyleri yemeye çalışır. Henüz çenesinde problem yoktur.
  • Göz bebeklerinde asimetri dikkat çeker. Bu dönem 1-3 gün kadar sürer. 
  • Sakin kuduzda saldırganlık dönemi görülmeden direk felçle karakterize olan son döneme geçilir. Yani hayvanın yemek borusunda ve boğaz kaslarında felç başlar ve salyasını yutamayacağı için yere doğru salya akışı dikkat çeker. Daha sonra felç bütün vücutta etkili olmaya başlar. 
  • Dengesizlik , yürüyememe şekillenir ve bu dönem de 1-3 gün sürdükten sonra ölümle sonuçlanır.
*Bu kısmı internetten bir forum sitesinden almıştım. yazan sağolsun, varolsun :)



Kuduz mikrobunun bulaştığı insanlar için de eğer iğne olmazlarsa geri dönüş olmadığını söylemek lazım. İnternetten okuduğum kadarı ile çok zor bir süreç. Allah korusun.

Kuduz aşısı eskisi gibi, göbekten kocaman iğnelerle değil artık. Koldan ve incecik bir iğne ile yapılıyor. Her hastanede yapılmadığından, hastaneye gitmeden önce 182 den bilgi alınması da işinize yarayabilir. 

Hayvandan insana bulaştığı gibi, insandan insana da kuduz bulaşabiliyor. 

Bizim durumumuza gelince, biz iyiyiz  çok şükür.. Çizilen yer kapandı bile...

Sizin başınıza böyle bir olay geldi mi ? Ne yaptınız? Eklemek istediğiniz detaylar varsa yorumunuzu bekliyorum

Sevgiler

Şafak


2 yorum:

  1. Şafakcım İstanbul'da çok uzun süredir kuduz hayvan yok ama tedbiren mutlaka iğne yapıyorlar tabi o kedicik de Yeni anne demişsin yavruları için tetiktedir ve o yüzden tırmalamıştır

    YanıtlaSil
  2. evet canım aynen bende öyle düşünüyorum.
    sevgiler

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...