7 Tem 2015

Didim APOLLON TAPINAĞI Gezi Notları

Merhaba,

Bu yaz tatil gezilerimizden biri de Aydın ilinin Söke ilçesi, Yeni Hisar köyü sınırları içinde bulunan Didim'de ki Apollon Tapınağıydı. Dydma de denilen antik şehir, antik çağlarda kehanet merkeziymiş.

Aydın merkeze  99 km. uzaklıkta bulunan  Eski adı Didyma olan ve  Didim turizmine büyük katkı sağlayan Helistik döneme ait kalıntılar, bence oldukça iyi durumdaydı. Kazılar 1858 yılında başlamış. Bazıları tapınağın tamamlanmadığı görüşünü savunurken bazıları da bu tapınağın bir komşusunun da Tanrı Apollon'un ikiz kardeşi olduğu söylenen Artemis için yapılan Artemis tapınağı olduğunu savunuyor. Tapınağa gidebilmek için, etrafı turistler için hazırlanmış olduğu belli olan dükkanlar ve pansiyonların arasındaki dar yolu takip ediyorsunuz.



Tapınak bu yerleşkenin tam ortasında. Teller ile korumaya alınmış. Müze kartınız varsa onunla ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. Bazı turistler içeri girmeden dışarıdan resimlerini rahatlıkla çekebiliyorlar.




Tabi gerçek hazineler içeride. Şimdi sizleri resimlerle baş başa bırakıyorum.








Burası bir kuyu. Üzeri demir kafesle kapatılmış.









Benim için ilginç bölümlerinden biri de, dışarıdan iç avluya geçişi sağlayan her iki yanda bulunan bu delhizlerdi (geçit). Dışarıda kavurucu sıcaklar olmasına karşın, en ufak bir rüzgar yokken delhizlerin çok serin olmasıydı.





Bir diğeri ise nereyle bağlantısı olduğunu göremediğim kadar karanlık olan avlunun sonunda duvarın dibindeki delikti. Kim bilir belki de gizli bir geçittir :)


Eğer yolunuz o bölgeye düşerse mutlaka ziyaret edin. Böyle tarihi mekanlarda olmak bende garip duygular uyandırıyor. Size de oluyor mu ?

Sevgiler

Şafak


16 yorum:

  1. Benzer mekanlar gördüğümde yüzyıllar öncesine gidip başlarım düşünmeye, hatta gözümü bir noktaya dikip orası hakkında düşünürüm. "bu noktada ne acılar yaşandı, ne mutluluklar yaşandı kimbilir"şeklinde.
    Didim'e hiç gitmedim ama gidersem muhakkak görmek isterim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benziyoruz ben sana diyeyim :) Bende aynı şeyleri düşünüyorum hep. O çevrede gezilecek çok yer var, ege turunu mutlaka tavsiye ederim
      sevgiler

      Sil
  2. harika kareler, Çocuklarla gezmiş olmanız da çok güzel tarihi dokuları tanıyarak büyümeleri ve onlara değer vermeleri için güzel bir örneksiniz.
    ben de sizle gezmiş oldum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. Tarihi yapılara ülkemizde herkesin değer vermesi dileği ile sevgiler :)

      Sil
  3. Taa küçücükken Türkiye'yi tanıtan kartpostallardaki çatlamış surat heykeli yle ilk tanıdım Didim i diyebilirim.Gitmek görmek nasip olmadı bugüne değin.İnşallah bir gün nasip olur.Öyle güzel fotoğraflamış anlatmışsınki keyifle okudum canım.Kalemine emeğine sağlık.
    Sevgilerimle <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o heykeli görünce "aa ben bunu çok gördüm" dedim biliyormusun :)
      güzel bşr yer inşallah sende görebilirsin.

      Sil
  4. Bende yaklaşık 20 yıl önce gitmiştim. Ama iki çocuğum da çok küçüktü. Bu kadar tarihi kalıntı açıkta değildi sanırım. Ya da ben çocuklarla ilgilenöekten göremedim. Ben de tekrar gitmek isterim. Tarihi kalıntılara dokunmak bazan da oturup seyredip, düşüncelere dalmak çok hoşuma gider. Bol gezmeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok değildir, kazılar halen devam ediyormuş duyduğum kadarıyla.
      çok teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  5. çok güzel yerler gezmişsiniz Şafakcım ben eskiden gezmiştim ama aklımda kalmadı pek yeniden gitmek istiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. resimler sırada, yazılmayı bekliyor önümüzdeki günlerde inşallah devamı da gelecek canım. Ziyaretin için teşekkürler

      Sil
  6. İlk defa 87 de gitmiştim. O zaman Didim de çok farklıydı. Daha köy havasındaydı. Harabeleri her gittiğimde gezdim. Farklı bir şeyler görebilirim umuduyla belki de :)Dehliz de bizimde bir fotoğrafımız var :) Sütunlar başka dünyaları gösteriyor sanki.En son sanırım 2012 de gittim. Aradaki seneler boyunca ciddi değişimler oldu.Daha şehirleşti..Çok severim oraları :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok uzun zaman olmuş gideli. Turist sayısı yüksek. Turistin olduğu yerde şehirlerde büyüyor. Ziyaretiniz için teşekkür ederim
      sevgiler

      Sil
  7. Kısmet olursa bir de yerinde görmek gerek. Güzel hatıralar biriktirmişsiniz. sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah kısmet olur Nahide hanım, gidin görün derim ege bölgesinde harika yerler var

      Sil
  8. Bizede de oluyor öyle duygular, yalnız değilsiniz :) Çok görmek istediğim bir yer. Güzel kareler...

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...