16 Eyl 2015

KREDİ KARTI KULLANIRKEN DİKKAT - SİZİ ESİR ALMASIN

Herkese merhaba,

Beni tanıyanlar bilir eski bir bankacıyım ben. Finans işlerinden iyi anladığım konusunda asla mütavazi olmam :)

Geçenlerde bir yazışmada bir çok kişinin kredi kartından muzdarip olduğunu tekrar anladım. Sadece kredi kartı mı? Gelirin onlarca katı değerinde alınan araçlar, evler.. Bir çok kişinin umut ile girdiği bu borçları öderken ne kadar zorlandığını ve hatta bazılarının elindeki avucundakinden de olduğunu defalarca gördüm.



Sizlere bugün kredi kartı kullanırken ne yapmalıyız hakkında ders vermeyeceğim. Hepimizin aklı kendine yetiyor ama bazen o yada bu nedenle ipin ucunu kaçırdığımız olmuyor değil. Öncelikle ben ne yapıyorum nasıl kullanıyorum onu anlatayım.

Benimde bir çok kişi gibi -özellikle bankacı olduğumdan dolayı eşi dostu kırmayıp- aldığım bir çok kart oldu. Sonra şunu fark ettim. Cebinizde bir çok kredi kartı olduğunda, çok güzel kampanyalarla karşılaşıp o karta sahip olduğunuz için aldığınız bir çok ürün oluyor. Hele bir dönem sanırım içine girdiğim psikolojik durum nedeniyle kendimi çılgınca alışveriş yaparken buldum. Allah'a şükür bu zamana kadar, hiç faiz ödemedim ama aldığım maaşın tamamını verdiğim o günlerden kendi kendimi frenleyerek kurtuldum :)

Sonra elimdeki tüm kredi kartlarını iptal ettirdim. Kendime bir tane kart seçtim ve uzun yıllardır sadece o kart ile alışveriş yapıyorum. Peki tek kart ile devam etmek bana ne sağlıyor? Bir kere tüm borcuma tek bir hamle ulaşabiliyorum. Ne kadar harcadığımı sorgulamak, gerekirse azaltmak daha kolay oluyor.  Hem böylelikle bankaların kredi kartı müşterilerinden aldıkları kredi kartı aidatını da ödemekten kurtuluyorum. Bir çok banka belli bir harcama limitine ulaştığınızda yansıttığı aidatı iptal ediyor. Sadece bir banka iptal etmemişti, bende o kartı hemen o an iptal ettirdim. Benden sadece bir kere alabildiler bu durumda :)

Bir çok Avrupa ülkesinde kişilerin sahip olduğu kredi limiti bellidir. Yanlış  biliyorsam düzeltsin lütfen yurt dışında yaşayan takipçilerim. Bizim ülkemizde de bir dönem yapmaya çalıştılar ama şu yada bu nedenle yapamadılar. Örneğin benim limitim oldukça yüksek. Aylık gelirimizin 5 katı. Yani kendimi bir kaptırsam ödemek için aylarca hiç birşey yiyip içmememiz lazım. Oysa ükemizde insanlar kredi kartını kullanırken, ceplerindeki parayı harcıyor zannediyorlar. Varsa kira, aidat ve faturaların miktarını belirleyip, biraz da nakit yanınızda kalacak şekilde kredi kartını kullanmalısınız. Ben şahsen öyle yapıyorum :)



Borç borçla ödenmez. Bazı kişilerin kredi kartı borcunu ödeyebilmek için başka kartlarından nakit çekerek yatırdıklarına sıkça şahit oldum. Nakit çekim ücretleri ve faizi zaten normal kullanımda ödediğinizden fazla. Böyle yaptıkça kısır döngü hiç bitmiyor. Gelecek ayda ödeyemiyorsunuz. Bir sonraki ayda. Sonunda hepsi elinizde patlıyor. Bu nedenle tek kartta kalmak ve düşük limitli kart kullanmak zor bir anınız olduğunda faydalı.

Evet tüketim toplumu olduk gitti, ama hiç bir şey için geç değildir. Akıl vermeyecem dedim ama dayanamıyorum :)  Diyelim borcunuz çoğaldı ve siz bununla ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. O zaman eğer mümkünse, eş dosttan yardım istemekte fayda var. Tüm borçlarınızı bir şekilde kapatmalı yada en azından gelirinize göre taksitlendirmelisiniz. Ardından aylık ödeyeceğiniz para belli olduğunda. her şeyden kısmanız gerekli. Eğer aynı şekilde yaşamaya devam ederseniz, bu hamlenizde başarısız olur. 

Bu konuda daha çok yazabilirim ama sanırım yeter. İçiniz karardı :)

Borçsuz, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum

Sevgiler

Şafak






10 yorum:

  1. Faydalı bir yazı olmuş canım.Allah'tan borcumu ödeyemediğim olmadı ama yakınlarımda ödeyemeyen çok gördüm bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok üzücü bu durum aslında. allah herkesin yardımcısı olsun.

      Sil
  2. Kredi kartı yüzünden yıkılan yuvalar, yitip giden canlar.
    Oldukça bilinçsiz kullanılıyor ülkemizde.

    YanıtlaSil
  3. VALLA ELLERİNE SAĞLIK BENIM BAŞIMA BU OLAY GELDİ. Babam ilk kredi kartımızı verince deli gibi harcadım. ekstre gelınce şok oluyordum nasıl bu kadar çok diye sonra babam kızmasın diye ayrı ogrencı kartı actık. limiti 500 liraydı ama bir sene geçmediki nasıl oldu anlamamdım 5000 yaptılar. ben her ay limiti doldurup babamdan bir bahane ile para alıp kapattım. daha harcamıcam dedikce ay ama bu çok indiirmli alayım diye diye her ay yine o borcu yapıyordum. en son 3 4 internet sitesi tarafından dolandırıldım. kartımı komple iptal ettim. babam gormeden annem bıleziğini sattı o borcu kapattık. ama bana da tokat gibi ders oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi paramız sanıyoruz. en büyük yanılgıda bu oluyor ülkemizde. Sende dersini aldığına göre :) bi daha asla tekrarlama.
      sevgiler

      Sil
  4. Biz de uzun yıllardır tek kartla alış veriş yapıyoruz..Diğer kartları iptal ettirdik..Bazı bankaların kartlarını iptal ettirmek bir de nasıl zor:))Hesabını bilip ay sonunda düzenli ödeme yaptığınızda kredi kartı hayatı kolaylaştırıyor bence..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı fikirdeyim. Büyük harcamalarımı kartla yapıyorum, takibi elden bırakmadan.
      sevgiler

      Sil
  5. allah korusun.... Canım merhaba iyi bayramlar dilerim...ben de bloğuma bekliyorum rnkync.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...