2 Ara 2017

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar



Doğum kontrol hapları günümüzde sık sık tercih edilen hamilelikten korunma yöntemlerinden birisidir. Ancak doktor kontrolünde kullanıldığı zaman çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Doğum kontrol hapı ne işe yarar herkes tarafından merak edilir. Bu hapların sadece doğum kontrolü sağlamaz aynı zamanda adet döneminde yaşanan çeşitli sorunları çözmeye de yardımcı olur. Doğum kontrol haplarının yarar sağladığı alanlar arasında kıllanma artışı olarak bilinen hirsutizm de bulunmaktadır. Bunların dışında anormal derecede uzun süre adet kanamasının olduğu hastalarda da işe yarayan bu haplar, menoraji olarak adlandırılan bu durumun da tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca karnın alt kısmında ve kasıklarda oluşan pelvik ağrının tedavisinde de doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapı ve PMS (adet öncesi gerginlik sendromu) tedavisinde kullanılan diyet ve egzersiz önerileri kadınların adet dönemlerini daha rahat atlatmalarına yardımcı olmaktadır.

Doğum kontrol hapı nasıl koruma sağlar?

Doğum kontrol hapları içerdiği kadınlık hormonları sayesinde gebeliği önler. Östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları yumurtlamayı önlemesinin yanında rahim ağzında oluşan salgının kıvamını arttırarak spermlerin içeri girişini önler. Ayrıca rahim içi dokuyu incelterek doğumu önlemede daha etkin bir çözüm sunar. Ancak bu hormonların tek faydası doğumu engellemek değildir.

Doğum kontrol haplarının az bilinen faydaları

Doğum kontrol haplarının pek fazla bilinmeyen yararları arasında kansere karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır. İçerdiği hormonlar sayesinde yumurtalık ve rahim içi kanserde belirgin derecede düşüş oluşturan doğum kontrol hapları yumurtalık kistlerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapı ve akne tedavisi yakından ilişkilidir. Doğum kontrol ilaçları, akneleri tedavi ederek cildin daha temiz görünmesine yardımcı olmaktadır.

Doğum kontrol hapları hakkında doğru bilinen yanlışlar

Doğum kontrol hapları gebelikten korunmak için etkili bir çözüm sunar. Kullanım kolaylığı ve kolay ulaşılabilir olması sebebiyle insanlar tarafından sıkça edilmektedir. Doğum kontrol hapları bilinenin aksine cinsel istekte bir azalmaya neden olmaz, tam tersi cinsel ilişki sırasında korunma için geleneksel yöntemlere gerek bırakmaz. Ayrıca doğum kontrol hapı ve adet düzensizliği arasında bir ilişki olduğu düşünülür. Bu haplar bilinenin aksine adet düzensizliğine neden olmamakta, tam aksine adet düzensizliğinin tedavisinde kadın doğum uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.


Doğum kontrol haplarının pek çok çeşidi olduğu için doktorların tavsiyesi sonucu kullanılması gerekmektedir. Sadece kontrol amaçlı değil, aynı zamanda pek çok fayda ile gelen doğum kontrol haplarını kullanmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Evet özellikle adet düzenlemesi anlamında çok faydalı..Ama özellikle 35 yaş üstü ve sigara kullananlar için kadın doğum doktoru gözetiminde kullanılmalı diye biliyorum ben..

    YanıtlaSil
  2. ben maalesef önyargılı olan gruptayım galiba....

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...