26 Oca 2018

Propolis Faydaları ve Kullanım Alanları


Herkese merhaba,

Son zamanlarda etrafta kulaktan kulağa bir doğal şifa yöntemi yayılıyor. Aslında doğada arıların nesli tükendiğinde gerçek anlamda bildiğimiz Dünya’nın da sonunun geleceği teorisi yalan değil. Bunun kanıtı olarak; bal, arı sütü ve arı polenini gösterebiliriz. Her biri ayrı ayrı şifa kaynağı. Ancak bunun yanına bir yenisi daha eklendi ki, o da en az onlar kadar etkili!

Arı propolisi ya da propolis olarak bilinen şifa kaynağından bahsediyoruz. Propolis, arıların kovandaki küçük çatlaklar ve boşlukları kapatmak için kullandığı reçineli bir malzemedir, bu  arı propolisi büyük boşlukları sızdırmaz hale getirir. Arılar ağaçlardan ve diğer kaynaklardan reçine toplayıp biraz balla karıştırarak bu mükemmel maddeyi yaparlar. Bir değişik modeli olan bal mumu gibi, propolisin de birçok sağlık faydası sunduğu bulunmuştur ve birçok araştırmacı çeşitli terapötik kullanımlar için rolünü araştırmaktadır.

Peki, propolis nedir? Arıların tek yaptığının bal olmadığını biliyordunuz muhtemelen. Arılar ayrıca, iğne yapraklı ağaçlar veya çam ağaçlarından elde edilen propolis denilen bir bileşik üretirler. Bu propolisi kendi boşaltımları ve balmumu ile birleştirdiklerinde, yaprak kıvamlı, yeşilimsi-kahverengi bir ürün oluşturarak kovanlarını inşa etmek ve onarmak için bir kaplama olarak kullanılırlar.

Binlerce yıl önce, eski medeniyetler tıbbi özellikleri için propolis kullanıyorlardı. Diş apselerini tedavi etmek için kullanıldı. Asuriler, enfeksiyonla mücadele etmek ve iyileşme sürecine yardım etmek için yaralara ve tümörlere müdahale etmek için propolis kullanmışlar. Mısırlıların ise bu ürünü mumyalama işlemi yapmak için kullandıkları öğrenildi.

Propolisin kompozisyonu veya içeriği arıların nerede bulunduklarına ve hangi ağaçlara ve çiçeklere erişebildiklerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Avrupa'daki propolis, Brezilya'daki propolis ile aynı kimyasal yapıda değildir. Bu, araştırmacıların sağlık yararları hakkında genel sonuçlara gelmelerini zorlaştırabilir. 

Araştırmacılar propolisi tehlikeli bazı mikroplara karşı test ettiler ve sonuçlar, propolisin agresif bakterilere karşı güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Propolisin gücü, coğrafyaya göre değişebilirse de, koruyucu faydaları sürekli olarak varlığını sürdürür. Eylemin nedeninin bir kısmı, geniş bir flavonoid yelpazesi içerdiği için olabilir.

Antibiyotik direnci, çoğunlukla antibiyotik ilacının aşırı kullanımı nedeniyle tıpta büyümekte olan bir sorundur. Antibiyotik alan insanların genellikle bağırsaklardaki iyi bakterilerin korunmasına yardımcı olmak için probiyotik almaları önerilir. Araştırmacılar propolisin güçlü antibiyotik özellikleri sunduğunu tespit ettiler. Propolisin izole edilmiş asitlerinin stafilokok dahil olmak üzere birçok bakteriye karşı etkin bir madde olduğu gösterilmiştir.

Bir çalışmada propolis, yanıklara yardımcı olmak için kullanılan yaygın bir reçeteli kreme karşı test edildi. Sonuç olarak propolis de aynı derecede etkili oldu. Propolis, geleneksel ilaçlardan daha hafif yanıklar için daha da yatıştırıcıydı.

Candida albicans, maya aşırı büyümesi ile karakterize edilen bir mantardır ve genellikle genital bölgeleri ve ağız bölgelerini etkiler. Araştırmacılar, uygun ve etkili bir çare bulmak için devamlı devam eden araştırmada propolisi analiz ettiler. Sonuçlar, propolisin Candida'nın büyümesini engelleyebileceğini ve Candida istila edilmesine karşı sağlıklı bir bağışıklık tepkisinin uyarılması potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.

Ağız sağlığı ile genel fiziksel sağlık arasındaki bağlantı on yıllardır belgelenmiştir. Doğru bir diş sağlığı önleminin, sağlıklı dişlerin keyfini çıkarmanın önemli bir parçası olduğuna dair bir tereddütünüz yok değil mi? Florüre maruz kalma endişesi arttıkça doğal diş bakımı çok önem kazanmıştır. Şu anda propolisin faydalı özellikleri, oral sağlığın geliştirilmesinde kullanılmasını önermektedir ve ayrıca muhtemelen florüre karşı doğal bir alternatif olmaktadır.

Diyabet milyonlarca yetişkin ve çocuğu etkileyen bir konudur. İnsülin enjeksiyonları ve farmasötik ilaçlar gibi yaşam boyu uygulanan tedavi önlemleri ile sık sık kontrol altına alınabilir. Çalışmalar, propolisin kan şekerini artıran enzimleri engelleyebileceğini göstermiştir. Propolisteki antioksidan bileşiklerin kan şekerini stabilize eden faydalarından sorumlu olduğuna inanılmaktadır.

Eski Asuriler genelde tümörün büyümesini engellemek için propolis kullandılar ve son araştırmalar bunun arkasında duruyor ve bazı mantıklı açıklamalara işaret ediyor. Propoliste bulunan CAPE bileşiklerinin, servikal ve prostat kanserinde hücre büyümesini engellediği gösterilmiştir. Brezilya ve Küba gibi belirli propolis türlerinin de kanser hücresi gelişimine katkıda bulunan bileşiklerle savaştığı gösterilmiştir.

Fungal tırnak enfeksiyonlarına karşı propolis kullanımını inceleyen laboratuvar testleri, propolisin halk tarafından reçete edilen bir farmasötik ile karşılaştırıldığında daha geniş bir koruma yelpazesi sunduğunu ortaya koydu. Farmasötik ürün, propolis tarafından sergilenmeyen bir soruna, mantarların yedisine birden dirençli çıktı.

Orta kulak enfeksiyonları, her yıl milyonlarca çocuğu ve hatta yetişkinleri etkiliyor. Bazen geçici işitme kaybına neden oluyor ve çoğu insan için korkunç bir ihtimal oluşturabilir. Propolisteki bir bileşik, kafeik asit fenetil ester, iç kulak iltihabını hafifletmede etkililik gösterdi. Öncelikli olmasına rağmen, bu yeni araştırma propolis kullanımına ilişkin umut verici bir görüşe neden olmaktadır.

Propolis genellikle kapsül veya tentür formunda satılır ve bazı doğal diş macunları florür yerine propolis içerir. Birçok kişi propolisi sağlığa tamamlayıcı bir yaklaşım olarak güvenle kullanabilirken bazıları alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Özellikle alerjiniz varsa, takviye öncesinde dikkatli hekim takibi ile birlikte az miktarda karışımı test etmek her zaman en iyisidir.

Propolisi alerjisi olmayan her yetişkin kullanabilir ve asla sorun çıkmayacaktır. Arıların şifalı ürünlerinden daha önce de kullandıysanız zaten sorun olmayacağını ve nasıl etkilediğini biliyorsunuz demektir. Eğer daha önce bir arı ürünü kullanmadıysanız propolisi, test yaptırmadan önce kullanmayın ya da doktorunuza danışın. Fakat bir sorununuz yoksa bu muhteşem şifaya uzak durmayın ve bir çok sağlık verici özelliğinden yararlanmak için propolis kullanmaya başlayın.

Bir başka yazıda tekrar görüşmek üzere
Sevgiler


Kaynaklar :

http://www.aysetolgaiyiyasam.com/propolis-faydalari

https://draxe.com/bee-propolis/

4 yorum:

  1. bu güzel bilgilendirme için teşekkürler tatlım :)

    YanıtlaSil
  2. Doğa Ana işte ya, Şifa Doğanın ta kendisi

    YanıtlaSil
  3. Bir süredir merak ediyordum propolisi.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. bu bildiğimiz faydaları daha bilmediğimiz nice faydası daha vardır...

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...