6 Şub 2018

Obezite Sorunu Yaşayan Anneler



Merhaba,

Obezite çağımızın en büyük sorunlarından biri. Hele bir de hamileyseniz. O zaman dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Bu yazımda sizlerle Metabolik ve Bariatrik Cerrahı sayın Op. Dr. Erol Vural'dan edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. 

İşte detaylar;

Maternal obezite obstetrik uygulamada en sık görülen risk faktörlerinden biri haline gelmiştir. Gebelikteki obezite, ilk doğum öncesi konsültasyonda genellikle 30 kg / m2 veya daha fazla vücut kütle indeksi (BMI) olarak tanımlanır. VKI, yükseklik için ağırlığın basit bir indeksidir ve bir kişinin kilosunu kilogram cinsinden yüksekliklerinin karesine (kg / m2) bölmek suretiyle hesaplanır. BMI, morbidite ve mortalite arasındaki sürekli ilişkiyi tanıyan üç farklı obezite sınıfı vardır:

• BMI 30.0-34.9 (Sınıf I)

• BMI 35.0-39.9 (Sınıf 2)

• BMI 40 ve üzeri (Sınıf 3 veya morbid obezite)

Obezite üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen tıbbi durumdur. Hamilelik dönemindeki obezite, hem anne hem de çocuk için kısa vadeli ve uzun vadeli olumsuz etkilere neden olur. Obezite infertiliteye neden olur ve erken gebelikte spontan gebelik kaybına ve konjenital anomalilere neden olur. Metabolik açıdan, obez kadınlar gebeliğin erken döneminde klinik olarak geç gebelikte glikoz intoleransı ve fetus aşırı büyümesi şeklinde ortaya çıkan insülin direncinde artışa neden olurlar. Dönemde, sezaryen doğum riski ve yara komplikasyonları artar. Postpartum obez kadınlarda, venöz tromboembolizm, depresyon ve emzirme güçlüğü riski yüksektir. Aşırı kilolu veya obez kadınların% 50-60'ı Institute of Medicine gestasyonel kilo rehberi tarafından tavsiye edilenden daha fazla kazanç sağladığından doğum sonrası kilo alımı sonraki gebeliklerde gelecekteki kardiyometabolik riskleri ve gebelik öncesi obeziteyi artırır. Obez kadınların yenidoğanları, doğumda vücut yağını artırdı, bu da çocuklukta obezite riskini artırıyor. Maternal obezite ile ilişkili olumsuz perinatal sonuçlar için sorumlu bir birleşim mekanizması mevcut olmasa da, mevcut materyalin temel alınarak hazırlık maternal insülin direncinin artması ve eşlik eden hiperinsülinemi, inflamasyon ve oksidatif stres, erken plasental ve fetal disfonksiyona katkıda bulunuyor gibi görünmektedir. Bu verilerin altında yatan patofizyolojiyi gözden geçireceğiz ve alttaki mekanizmalara ışık tutmaya çalışacağız.

Hamile kadınlar arasındaki obezite, en önemli kadın sağlığı sorunlarından biri haline geliyor. Obezite, gebelik hipertansiyonu, preeklampsi, gestasyonel diabetes mellitus, hemen hemen tüm gebelik komplikasyonları riski ile ilişkilidir. Bunların hepsi normal bir VKİ olan kadınlara göre daha sık görülür. Kanıtlar, obez bir annenin çocuğunun utero ortamda optimal olmayan bir enfekte olduğuna ve erken yaştaki olumsuzlukların erişkinliğe kadar uzayabileceğine işaret etmektedir. Dünya genelinde, doğum uzmanları ve ebe, hamile kadınlar arasında obezite artışı ile karşı karşıya. Diğer komplikasyonlar gebelikte, doğumda ya da doğum sonrası ortaya çıkmaktadır. Obezite, suboptimal hamilelik sonucu ve anne ve bebek ölüm riski ile ilişkilidir, ancak çoğu obez gebe kadın karşılaştıkları sorunlardan habersizdir.

Dikkat edilmesi gerekenler:


• Egzersizlerde aşıra kaçmamak

Orta şiddette fiziksel aktivite bebeğinize zarar vermez. Ancak gebelik sırasında yorucu egzersiz tehlikeli olabilir. Kayak, binicilik veya dağ bisikleti gibi dengeyi bozan ve düşmenizi sağlayacak her türlü temas sporu veya etkinlikten kaçının.



• Prenatal takviye alın


Sağlıklı, dengeli bir diyet, sizin için ve bebeğiniz için gerekli vitamin ve minerallerin çoğunu içerirken, doğum öncesi bir takviye almak, herhangi bir boşluğu doldurmaya yardımcı olabilir. Prenatal vitaminler erişkin bir multivitaminden farklıdır. Sinir borusu kusurlarını önlemek için daha fazla folik asit ve anemi önlemeye yardımcı olmak için daha fazla demir içerirler. Prenatal takviyeler, vücudunuzun yoksun hissetmemesi nedeniyle istek ve kusurlarını gidermenize yardımcı olabilir. Eğer obezseniz, hala sağlıklı bir hamilelik yaşayabilirsiniz. Aktif kalmaya ve sağlıklı yiyecekler yemeye çalışın. Bebeğinize ihtiyaç duydukları vitamin ve besinleri sağlamak ölçekte bulunan sayıdan daha önemlidir. Sadece sağlıklı beslenme ve ılımlı egzersizi takip edin ve kilo vermeyi sınırlamaya çalışın.


2 yorum:

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...