3 May 2013

Evde TARHANA Nasil Yapılır

Tarhana içimi çok güzel, kışın soğuk havalarda içinizi ısıtan ve çok besleyici bir çorba. Eskiden annelerimiz evde yaparken şimdi genelde, büyüklerin yapıp bize verdiği eğer çevremizde yapan kimse yoksa satın aldığımız bir besin. Uğraştırıcı olmasına karşın aslında hepimiz evimizde yapabiliriz. Tarhana yapmak için en uygun ay Ağustos. Domates ve biberlerin olgunlaşması Ağustosta mümkün oluyor ve kurutma işlemi daha kolay oluyor.

Benim büyük oğlum Tarhana çorbasını çok sever ve yemek yemek istemediğinde rahatlıkla pişirip içiririm. Böylelikle beslendiğinden emin oluyorum.

Eğer vaktiniz az ise aşağıdaki miktarları azaltarak deneyebilirsiniz.


Malzemeler:
1 kg salçalık kırmızı biber (kopya biber)
2 kg domates
2 kilo soğan
1/2 kg suzme yoğurt
Bir avuç  tuz
2 ekmek hamuru ya da yaş maya
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-4 kg)




Hazırlanışı:
Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. (bu işlemi yapmadan da geçebilirsiniz. yapmazsanız hepsini beraber pişireceksiniz) İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin.  Biberi, karabiber ve tuzu ilave edin tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.



Soğuduktan sonra, yoğurt , maya ve  üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.
9 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru en az  iki kez yoğurun. Kabardıkça yoğurmanız tadını güzelleştirecektir. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 9 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.
Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alan üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa dizin.
Parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.
Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek  ufalayın. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.
Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Güneşte kurumaya bırakın.
Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...