6 Eyl 2013

OYUNCAK HAMİLE BEBEKLER

Son günlerde, oyuncakçılarda rastladığım hamile oyuncak bebekler çok tuhafıma gidiyor. Kız çocuğum yok ama küçük bir çocuğa bu tarz bir bebek almak ne kadar doğru oluyor düşünmeden edemiyorum.



Hayatın normal seyri içinde merak ederek öğrenecekleri dünyaya geliş olayını, daha çok küçükken akıllarına düşürmek kime ne kazandırır bilemiyorum. En çok merak ettiğim şeylerden biri de bu tarz bebek üreticilerinin bunun izinlerini nereden ve nasıl aldıkları. İnternette araştırdığım kadarı ile bir bilgiye rastlamadım. Bende Oyuncakçılar Derneğine bununla ilgili bir form doldurdum. Cevap gelince sizinle paylaşacağım.

Herkesin düşüncesi farklı olabilir ama ben kızım olsa böyle bir oyuncak almazdım. Geri kafalı olduğum düşünülebilir ama zamanımızda her türlü oyuncak, yiyecek vb. şeylere çabuk ulaşılabiliyor ve bu nedenle ne yazık ki doyumsuz bir nesil yetiştiriyoruz. Bir çok aile "benim olmadı bari çocuğumun olsun" diye olaya yaklaşıyor. Bir sürü para vererek aldığımız şeyler çok kısa bir süre sonra bir tarafa fırlatılıp atılıyor. Çünkü öyle hızlı bir değişim söz konusu ki, bugün aldığınız bir şeyin yarın modası geçiyor.

Tüketime alışmış bir toplum olma yolunda hızla ilerlerken ne yazık ki aynı derece de borçlu bir toplum haline geliyoruz. Konu nerden nereye geldi :) Şimdilik burada bir virgül koyuyorum ama son cümlemi yazmadan rahat edemeyeceğim.

Sanırım bu durumda da en çok çocuklarımıza yazık oluyor....

Sevgiler
Şafak

5 yorum:

  1. Merhaba bu konuyla ilgili yorum yapmak istedim. 4 yaşında bir kızım var ve hamile oyuncak bebek siparişini yeni verdim. Neden sorunuza gelince çocuklarda belli dönemlerde bazı olaylar ve durumlar takıntı haline geliyor. Benim kızım hamilelik olayına feci şekilde takmış durumda. Hamilecilik oyunu oynayalım dediğinde her seferinde "Hayır ben bu oyundan hoşlanmıyorum" diyordum. Sürekli hamilelikle ilgili sorular soruyor ve büyüyünce doğum doktoru olmak istiyorum diyor. Günde yarım saat telefonda çizgi film izleme hakkı var. İki farklı dizinin hamilelik ve doğumla ilgili bölümlerini bulup videolarını izlediğini yakaladım.(Okuma yazma bilmiyor) Ben görünce çok bozuldu ve kızacağımı düşünüp ağlamaya başladı. Anladım ki ben yasakladıkça o bir şekilde başka şekillerde bu merakını giderecek ve yasakladıkça konu daha cazip hale geliyor. Bu yüzden en azından abuk subuk şekilde başka vesilelerle hamileliği keşfedeceğine oyuncak bebekten bunu öğrenebilir ve bu takıntısı gider diye düşündüğümden sipariş verdim. Kız çocuğunuz olmadan bazı şeyleri anlayamıyorsunuz. Kız çocuğuma mutfak malzemeleri ütü tarzı oyuncaklar asla almam diyordum ama aldım çünkü bazı şeyler kesinlikle yetiştirme ile ilgili değil içgüdüsel doğuştan geliyor bunu farkettim. Umarım bir nebze de olsa kız annesi bakış açısından durumu izah edebilmişimdir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler. Olayı hiç bu açıdan düşünmemiştim. Çocukların yaş gereği bu konuya ilgi duyması doğal bir süreç bence. Yasaklamamakla iyi etmişsiniz. Umarım bebek geldiğinde bu merakını giderir ve takıntılı olmaktan vazgeçer. Bizi de durumdan haberdar edin lütfen gerçekten merak ediyorum
      Sevgiler
      şafak

      Sil
    2. Merhaba sizinle aynı durumu ben de yaşıyorum ve yazdıklarınıza katılıyorum. 4 yaşındaki kızım 2 aydır ablasıyla hamilecilik oynamak istiyor, karnına top sokuyor ve biz görünce de utanıyor bakmayın diyor. Son 1 aydır da sürekli hamile barbie ile ilgili şeyler izlemek istiyor ve oyuncağını istiyor. ne yapacağımı şaşırdım. Sanırım ben de yazdığınız bu sebeplerden dolayı hamile oyuncak bebek almak zorunda kalıcam.

      Sil
  2. Merhaba bu konuyla ilgili yorum yapmak istedim. 4 yaşında bir kızım var ve hamile oyuncak bebek siparişini yeni verdim. Neden sorunuza gelince çocuklarda belli dönemlerde bazı olaylar ve durumlar takıntı haline geliyor. Benim kızım hamilelik olayına feci şekilde takmış durumda. Hamilecilik oyunu oynayalım dediğinde her seferinde "Hayır ben bu oyundan hoşlanmıyorum" diyordum. Sürekli hamilelikle ilgili sorular soruyor ve büyüyünce doğum doktoru olmak istiyorum diyor. Günde yarım saat telefonda çizgi film izleme hakkı var. İki farklı dizinin hamilelik ve doğumla ilgili bölümlerini bulup videolarını izlediğini yakaladım.(Okuma yazma bilmiyor) Ben görünce çok bozuldu ve kızacağımı düşünüp ağlamaya başladı. Anladım ki ben yasakladıkça o bir şekilde başka şekillerde bu merakını giderecek ve yasakladıkça konu daha cazip hale geliyor. Bu yüzden en azından abuk subuk şekilde başka vesilelerle hamileliği keşfedeceğine oyuncak bebekten bunu öğrenebilir ve bu takıntısı gider diye düşündüğümden sipariş verdim. Kız çocuğunuz olmadan bazı şeyleri anlayamıyorsunuz. Kız çocuğuma mutfak malzemeleri ütü tarzı oyuncaklar asla almam diyordum ama aldım çünkü bazı şeyler kesinlikle yetiştirme ile ilgili değil içgüdüsel doğuştan geliyor bunu farkettim. Umarım bir nebze de olsa kız annesi bakış açısından durumu izah edebilmişimdir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Kizim 5 yasinda ve surekli hamilecilik oyunu oynamak istiyor.onceleri dis doktoru olmak istiyordu.dis doktoruna gittikten sonra bu degisti.simdi bebek dogurtan doktor olmak istedigini soyluyor.karnina oyuncak penguencigini koyuyor kendine igne yapiyor karnini kesip bebegi dogurtuyor.videolarda hamilelikle ilgili seyler cok ilgisini cekiyor.oyuncakciya gittigimizde hamile bebegi gordu aldik kendisine.hic bir oyuncaga bu kadar sevinmemisti.karninin acilmadigini gordugunde uzulmustu.zannetmiski karnini acip icinden bebek cikartabilicekmis diye dusunmus.oynarken biz yaninda olalim istemiyo.utaniyorum anne diyo.bende konuyu arastirirken diger annelerin yazdiklarina denk geldim.sebebini bende cok merak ediyorum.digerleri gibi benim hamilelik surecimede sahit olmadi.benim tek cocugum var.

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...