13 May 2014

İŞSİZLİK MAAŞI HAKKINDA MERAK EDİLEN HERŞEY


Merhaba,

Bugün sizlere inşallah lazım olmaz ama lazım olursa faydalanabileceğiniz bir konudan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz, Türkiye'de 1 Haziran 2000 tarihinden itibaren, işsizlik sigortası için maaşlarımızdan kesinti yapılmaya başlandı. Bu kesinti oranı bürüt maaşlarımızın %1'i. Aynı şekilde işverenler de İşsizlik fonuna her çalışanı için %2 ödemek zorunda.

Ödemeler ise mart 2002 tarihinden itibaren yapıldı. İşsizlik maaşını hak etmenin bazı şartları var.

4447 numaralı İşsizlik Sigortası kanununa göre, bu şartlardan en önemlisi, işinizi kendi kusurunuz dışında kaybetmiş olmanız. 

Bir diğer şart ise, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde kesintisiz olmak şartı ile, son üç yılda en az 600 gün  işsizlik sigortası primi ödemiş olmanız.

Bu iki şartı yerine getirdiyseniz, iş akdinizin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde işsizlik maaşı için başvurunuzu yapmanız gerekiyor. 30 günlük süreyi kaçırırsanız ne yazık ki maaş alamıyorsunuz. Gecikmenizin mucbir sebeplerle olduğunu kanıtlarsanız, geciktiğiniz süre maaş alacağınız süreden ne yazık ki düşüyor.

Eskiden sadece İŞKUR bürolarına başvurulabiliyordu ama artık internet üzerinden www.iskur.gov.tr 'ye kendinize bir profil oluşturarak da başvurabiliyorsunuz. Yaklaşık 15 günlük sürede size bir cevap geliyor. Maaşınızı PTT'den kimliğinizle alıyorsunuz.

Aldığınız maaş, son aldığınız brüt ücretin (ki burada maaşınızın SGK'ya tam bildirilmesi çok önemli) yaklaşık %40'ı kadar oluyor. Ancak buna da bir sınırlama gelmiş. Brüt Asgari ücretin %80'nini geçemiyor.

İşsizlik maaşının süreleri ise şöyle,

Son 3 yıl içinde ödediğiniz prim günlerine bakılıyor.

600 gün çalıştıysanız, 180 gün
940 gün çalıştıysanız, 240 gün
1080 gün çalıştıysanız 300 gün  

maaş alabiliyorsunuz.

Tekrar işe başladığınızda, maaşınız kesiliyor. Eğer sigortasız çalışma yoluna gidip bu sürelerde maaş almaya devam ederseniz, bu ortaya çıktığında yapılan ödemeler yasal faizi ile geri alınmakta ve bir daha işsizlik maaşına başvurulamamaktadır. 

Ayrıca başvurunuz sırasında İşkur'a kaydolmanız gerektiğinden, size İşkur kanalı ile iş bulunursa yada eğitimlere çağrılırsanız ve siz bunlara haklı sebebiniz olmadığı halde cevap vermezseniz maaşınız kesilir.

İşsizlik ödeneği, nafaka borcunuz dışında haczedilemez, kefalet olarak gösterilemez ve bir başkasına devredilemez.

Benim sizlerle paylaşabileceklerim bunlar. Umarım faydalı olmuşumdur ama yine de hiç bir zaman gerekmemesini diliyorum.  Hepimizin kazancı bol olsun

Sevgiler
Şafak



not: resim webden alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...