12 Ara 2014

ARABA ALMALI MIYIZ?

Merhaba,

18 yaşını doldurur doldurmaz aldım ehliyetimi. Çok da hevesliydim. Hatta ilk yıl, yağmurlu bir gece araba kullanma cesareti gösterdim, Bayrampaşa'dan Zeytinburnu'na arabayla gelmeye niyetlendim. Çok güzel bir yolculuk değildi benim için. Neredeyse kaza yapıyordum, kendim yetmezmiş gibi bir kaç arabayı da birbirine sokuyordum 19 yaşında. Allahtan kimsenin malına canına bir şey olmadı. Sonrasında da bir kaç yıl sonra büyük bir kaza atlatıp (bu sefer aracı kullanan ben değildim) şöyle 9 gün hastane de yatıp ardından da bir kaç hafta kol değnekleriyle yürüyünce benim için araç kullanma macerası rafa kalktı. Eşim sık sık bu konuda baskı yapsa da ben mecbur kalmadıkça araç kullanmayı düşünmüyorum.

Neyse asıl konumuza dönelim. malum araçlar artık öyle çok pahalı değil. Hatta sıfır faizle kredi veren bankalar, firmalar bile var. Herkesin altında birer araç. Bir çoğuda araç sahibi olmayı yolların efendisi olmayla bir tutuyor. Böyle olmayan kişileri konumuzun dışında tutuyorum onlar üstüne alınmasın.

Her yer trafik. Bir yere gidip gelmek saatler sürüyor. Toplu taşıma araçları da kalabalık olunca, bir çok kişi bu yolu çekmeyi daha iyi buluyor. En azından kendi arabamda, müzik dinleye dinleye kimseyle akraba olmadan giderim diyor. E biraz da haklılar bu açıdan bakınca.



Peki araç gerçekten almalı mıyız? Mesela herkes toplu taşıma araçlarını kullansa, minibüsçüler, belediye, taksiciler para kazansa fena olmaz mı? Hem benzin sarfiyatı daha az olur, hem de çevre kirliliği. Benzin de ucuz değil. Çok daha az paraya gidip gelmez miyiz?

Sonra sadece yakıt masrafı ile de iş bitmiyor ki. 2 yaşından sonra her aracı yıllık muayeneye götürmelisiniz. Geçen yıl en düşük 160 TL idi. Sonra bunun her sene yenilenen kasko ve trafik sigortası var. Aracın markasına ve yaşına göre farklılık gösteriyor. En az 1500 TL de o tutar. Bitti mi hayır bitmedi :) Aracı bir de servise götürme zorunluluğunuz var. Servis size ne kadar derse o. Yine yaşına ve modeline göre ödeyeceğiniz para değişiyor.



Peki başka ne kaybediyoruz. Aracı alıyoruz mesela 50.000 TL ye. Olmadı satmaya karar verdik. Daha üst modeli yakışır bize. Aynı parayı geri alabilir misin? Hayır. O para da gitti çöpe.

Peki dediğinizi duyar gibiyim, acil araç lazım olunca ne yapacağız? Taksi tutacağız. Ya işe gidip gelirken kalabalık toplu taşımalara mı bineceğiz? Evet, ve bu kadar kalabalık olduğu için toplu taşımayı yönetenlere baskı yapacağız yeni araç almaları için. Ya tatile gidersek? O zaman da bir araç kiralayacağız, biz hep öyle yapıyoruz. Böylelikle sadece kaskosuna vereceğimiz parayı araç kiralarken kullanıyoruz, yakıt dışında ki paralar da cebimizde kalıyor :)

Eşim bile artık bu konuda bana hak veriyor. Ben artık yaşlanınca, sakin ve uzak bir yerde hayat sürerken araba almayı planlıyorum, o da alişverişe gitmek için :)

Sizde bunu bir düşünün derim. Ne dersiniz?

Sevgilerimle

Şafak

Not: Resimler webden alıntıdır

6 yorum:

  1. Seninle aynı düşünüyorum ama biz araba almayı seçtik, çünkü yatırım aracı olarak düşündük. Baktık ki para birikmiyor en iyisi araba alalım Allah korusun acil bişi olur işsiz kalırız vs zamanlarda satıp nakit paraya dönüştürürüz dedik. 9bin tl lik polonya ile çıktık bu yola şu an iki katı tutarında bir bmw var (Allah nazarlardan korusun kaza bela vermesin ). Ama sor sen kullanıyor musun :) hayır çünkü ehliyetim yok :) bizim gibi yatırım amaçlı düşünebilirsiniz bence
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir an önce ehliyet almasılsın öyleyse Aylin'cim :) Yatırım amaçlı ise onun yerine altın almak daha mantıklı bana göre. Tabi yine de kişilerin yatırım programları farklı olabiliyor. Sevgiler

      Sil
  2. Büyük şehirleri bilemem ama küçük şehirlerde kesinlikle ihtiyaç araban yoksa pekçok yere gidemiyorsun en basitinden hafta sonları pikniğe bile gidemiyorsun bekle ki biri seni götürsün. Eşim benden daha uzun saatler çalışıyor bu yüzden pekçok işi ben hallediyorum. Çocukları getir götür markete git gibi çok şükür arabam olmasa ya da ben kullanmasam bunlara yetişmem zor olurdu. Masraf kısmına gelince cidden masraflı bir iş aklına gelmeyen bir sürü masrafı çıkıyor. Araba kullanmaya gelince ne kadar erken yaşta kullanmaya alışırsan çok daha iyi çünkü reflekslerin kuvvetli oluyor ve araç kullanmaya hakim oluyorsun ama yaş geçtikçe sıkıntı oluyor. Hatta ben sonradan arabası olan ve kullananlara hiç güvenmiyorum ve mecbur kalmadıkça araçlarına binmiyorum. Allah gönlünüze göre göre versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu da şart haklısın canım, annemlerde köydeyken arabaya çok ihtiyaç duyuyorlar bizde gittiğimizde kiralıyoruz genelde.
      Benim düşüncem büyük şehirler için burada trafik çookk zor :(

      Sil
  3. Çocuğunuz varmıydı bilmiyorum ama çocukla otobuste solmuşta seyehat etmek gerçekten çok sıkıntılı.Çocuk arabasız çıksan çocuğu kucağında nekadar taşıyabilirsin?Arabasıyla çıksan dolmuşcular arabayı kapatın yer tutuyor diyor.bir elinizde çocuk ,diğerinde arabası .Peki çantasını nerenizde taşıyacaksınız ?
    Çocuk yokken bende rahattım araba ihtiyacı duymuyordum ama şimdi kesinlikle ihtiyaç.Bunun pikniği var,gezmesi var vs.vs..Özellikle anne olunca bütün zamanınız çocuğa gidiyor ve gecenin bir yarısıda olsa eşiniz gelince çıkıp hava alma ihtiyacınız oluyor.Diyeceksiniz ki gunduz çıkın.Çocukla ilgilendikten sonra dışarısı yada ev farketmiyor,hatta dışarıda ilgilenmek daha yorucu.Kısaca pahalı olmasada bir araba şart :)
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu açıdan bakınca evet haklısınız, araba şart. Biz oturduğumuz yer nedeniyle, site dışına çıkma ihtiyacı pek duymuyoruz, çıkarsak da taxi tercih ediyoruz. Park, piknik gibi olayları bahçemizde hallediyoruz, Evimize yürüme mesafesinde büyük 2 tane alışveriş merkezi de var. Yani ancak bir arkadaşımıza ya da özel bir yere gideceksek araca ihtiyaç duyuyoruz.
      Çocuk olunca bu yazdıklarınızı taşıma araçları ile yapmak çok zorr :( Sevgiler

      Sil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...