4 Oca 2018

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Bir Değer, İpek İpler



Merhaba, 

Öncelkle yeni yılın hepimize güzellikler, mutluluk, sağlık ve huzur getirmesini diliyorum. Bugün ki yazımı kaybolmaya yüz tutan bir değerimiz, ipek iplere ayırmak istedim.  Nereden çıktı bu konu , neden ilgini çekti derseniz, daha önce de bir kaç defa ziyaret ettiğim bir dükkanda çalışan kişiyle konuştuklarımız beni yazı yazmaya itti.





Bu küçük dükkan, yıllardır Eminönü'nde, kaybolmaya yüz tutan bu değeri yaşatmaya çalışıyor. İçerisi ipliklerle dolu bir cennet. İçeri girince buram buram bir tarih kokusu sizi karşılıyor. 




Bir çok kişi belki gerçek ipek iplerin ne kadar önemli olduğunu bilmediği için olayın öneminin ve değerin kaybolmaya yüz tuttuğunu bilmiyor. Piyasa da nakış veya oya tarzı işlerde kullanılan iplerin büyük bir çoğunluğu suni ipek. Suni ipek, kimyasal yollarla yapılan bir iplik çeşidi. Hammaddesi de ağaç. Her yerde bulmak mümkün, fiyatları da oldukça uygun. Ancak gerçek ipek ipler kadar dayanıklı değil





Ülkemizde bir çok firma, ham ipek iplerini yurtdışından, Çin'den ithal ediyor. Ülkemizde bu işi baştan sona kendisi yapan sanırım 2 usta kalmış. Yeni ustalar yetişmiyor, bunun nedeni de işlemlerin çok meşaketli olması ve yeterince ilgi görmediğinden emeğin karşılığını verememesi.  



İpek ipler, öyle kilo yada makara ile satılmıyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz hassas terazi ile tartılıyor ve gram ile satılıyor. Altından daha kıymetli neredeyse. Kilo ile almak isteseniz, 1250 TL civarında (belki de şu an daha fazla) parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Çok para kazandıran bir iş gibi görülmesin, yukarıda da yazdığım gibi artık suni ipek ipler kullanıldığından ve / veya yurt dışından ithal edildiğinden ustasına para kazandıramıyor. 







Bu değerlerimizi yaşatmamız gerekirken ne yazık ki kimse bu işi yapmak istemediğinden bir süre sonra yok olacak.

Aslında bu da bir çeşit sanat ve dilerim yaşatılabilir.

Sevgiler

Şafak

Buraya tıklayarak beni GFC takibine kolayca alabilirsiniz

Ayrıca sosyal medya hesaplarımdan takip ederseniz çok mutlu olurum :)


Instagram, Twitter , Facebook




6 yorum:

  1. ne güzel yazmışsın canım ben bile ipek ipliği ilk defa senden duydum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumun için çok teşekkür ederim. tek bir kişiye bile bılgı versem ne mutlu bana

      Sil
  2. Şafakcım her zaman ki gibi harikasın arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Eminönü bu tür ürünler arayanların cenneti bence...Zaman eski zaman değil ne yazık ki Şafak :( O eski zanaatlar,zanaatkarlar yok olup gidiyorlar...

    YanıtlaSil
  4. ilk defa duydum ipek ipliği canım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba açık adresini biliyormusunuz

    YanıtlaSil

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...