8 Kas 2013

TÜKETİCİ HAKLARINDA YENİ DÖNEM


Merhaba,

Dün akşam mecliste oy birliği ile kabul edilen Tüketici Hakları Kanunu, bizler için gerçekten önemli bazı değişiklikler sundu.

Eski yasa 1995'de yürürlüğe girmişti. 2003'de bazı değişiklikler yapılmıştı. İşte 2013 de tekrar yenilenen yasanın getirdiği bazı değişiklikler;

Buna göre bankalar artık, müşterilerine yıllık aidat talep edilmeyen kredi kartı sunmak zorunda. Burada bizlerin dikkat etmesi gereken şey bankadan kredi kartı alırken bu kartları talep etmemiz ya da kredi kartımızı bu yeni kartla değiştirmek istememiz. Yoksa bankalar, müşteri talebi aidatlı olan kartta diyebilir. Çünkü bizler sözleşmeleri pek okumuyoruz. Eski bir bankacı olarak bu konuda müşterilere hak vermiyor değilim. Bir çok sayfadan oluşan hizmet sözleşmeleri müşterileri bağlayıcı banka lehine bir çok madde ile dolu. Müşterilerine bu hizmeti sunmayan bankalar 5 milyon TL para cezası ile cezalandırılacak.

Bir diğer konu da kredi kullanıldığında, krediyi tahsil etmek için bankaların müşteri talebi olmasa bile vadesiz bir hesap açması. Bir çok bankada halen bu hesaplardan hesap işletim ücreti adında yıllık yada altı aylık ücretler alınmakta. Pek de itiraz edemiyoruz çünkü prosedür bu yanıtı ile karşılaşıyoruz. Kredi kullanmak zorunda kalan müşteri de itiraz edemiyor. Yeni yasal düzenleme ile buna da "Dur" denildi. Artık bankalar sadece kredi için kullanılan hesaplardan, hesap işletim ücreti adı altında ücret tahsil edemeyecek.

Bundan sonra tüm bankacılık ve alışveriş işlemlerimde sözleşmeler 12 puntodan küçük olamayacak. Anlaşılır bir dil kullanılacak ve satıcı tek taraflı olarak kendi lehine sözleşme şartlarını değiştiremeyecek.

Bir başka konu ise indirimli satış. Bilindiği üzere firmalar indirimde olduklarını beyan ettikleri ürünlerin üzerine zaman zaman önceki fiyat olarak oldukça yüksek fiyatlar yazarak sanki gerçekten indirim yapmışlar izlenimi vermekteydi. Yapılan yasal düzenlemeye göre bundan sonra etiketlere hem gerçek fiyatlarını hemde indirimli fiyatlarını yazmak zorundalar ve bunun doğruluğunun ispat yükümlülüğü kendilerinde.

Ayıplı malı geri iade etme süresi 6 ay. Altı aylık süre içinde malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya verildi. Eğer ayıplı malı, hile ya da kusur ile gizlenmişse zaman aşımı olmayacak.

Önceden yapı ruhsatı alınmadan, devremülk satışı serbestti. Yeni yasa ile bu ortadan kaldırıldı. Artık, devremülk satışı yapmak için yapı ruhsatı zorunluluğu var ve yapılan sözleşmede tarih müşteri el yazısı ile atılacak ve bir örneği müşteriye teslim edilecek. Devre tatillerde cayma hakkı 10 günden 14 güne çıkarıldı.

Ön ödemeli konut projelerinde teslim süresi 36 ayı geçemeyecek.

Tüketici hakları ders kitaplarına eklenecek ve öğrencilikten bilinçlenme sağlanmaya çalışılacak.

Şu an GSM şirketleri için karşılaştırmalı reklam yasak. Ancak yeni düzenlemeyle bunun önü açıldı. Şirketler karşılaştırmalı reklam yapabilecekler. Yapılabilecek ihlallere karşı para cezası uygulanacak. Bu da şu an 200.000 TL.

Hakem heyetlerinin yetersizliği konusunda da bir adım atıldı. Gerekli görüldüğü taktirde bazı ilçelerden birden fazla hakem heyeti yetkilendirilebilecek. Tüketiciler 3.000 TL'ye kadar haklarını hakem heyetinde arayabilecekler. Bunun da bir skalası var.

2.000 TL ye kadar ilçe hakem heyetleri
3.000 TL ye kadar il hakem heyetleri


Şimdilik edindiğim bilgiler bunlar. Haklarımızı mutlaka arayalım.

Sevgiler
Şafak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konu hakkındaki fikirleriniz benim için çok kıymetli. Lütfen yorumunuzu ekleyiniz. Yorumunuzdan sonra size profilinizden ulaşabileceğim için lütfen link bırakmayın.
Link İçeren Yorumları çok üzülerek yayınlayamıyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...